Україну зобов'язали скасувати мораторій на продаж сільгоспземель

1456 0
Згідно із рішенням Європейського суду з прав людини, заборона на купівлю та продаж земель сільськогосподарського призначення порушує Європейську конвенцію з прав людини.
Фото: epravda.com.ua

Фото: epravda.com.ua

Європейський суд з прав людини у справі «Зеленчук та Цицюра проти України» виніс рішення, що зобов’язує Україну скасувати мораторій на продаж землі. Про це повідомляє Європейська правда.

Справа стосувалася скарги двох громадян України щодо державної заборони на продаж сільськогосподарських угідь, що, як вони заявили, порушує їхні права як власників таких ділянок.

«Уряд стверджував, що цей крок перешкодить концентрації землі в декількох руках, зупинить збіднення людей у сільській місцевості та забезпечить, щоб земля і надалі оброблялася. Однак суд встановив, що держава не забезпечила справедливого балансу між загальними інтересами громади та майновими правами заявників», – йдеться у повідомленні суду.

Читайте також: В Україні продовжили мораторій на продаж сільськогосподарських земель

Суд постановив, що український уряд повинен прийняти законодавчі заходи для забезпечення необхідної справедливості балансу для власників сільськогосподарських земель, хоча це не означає, що Україна повинна негайно запровадити необмежений ринок сільськогосподарських угідь.

Читайте також: Мораторій на перевірки забудовників: ціною безпеки людей?

Рішення Європейського суду з прав людини є обов'язковими для виконання державами-членами Ради Європи; це стосується також положень, які містять вимогу про зміну національного законодавства. Україна є членом Ради Європи з 1995 року. Водночас ЄСПЛ не має юридичних інструментів для самостійної зміни законодавства. Остаточне рішення має ухвалювати національна влада.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!