Вагітні жінки мають вищий ризик ускладнень від Covid-19 у порівнянні з невагітними, – МОЗ

1023 0
Вагітні жінки із симптоматичним перебігом Covid-19 мають на 70% вищий ризик померти внаслідок цієї хвороби.
фото: tabletki.pp.ua

фото: tabletki.pp.ua

Вагітні жінки мають вищий ризик ускладнень від Covid-19 у порівнянні з невагітними. Вони частіше потрапляють до реанімації та під апарат штучної вентиляції легень. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України з посиланням на дані Центру з контролю та профілактики захворювань в США (CDC).

Вагітні жінки із симптоматичним перебігом Covid-19 мають на 70% вищий ризик померти внаслідок цієї хвороби. Коронавірус під час вагітності також пов’язаний із підвищеною ймовірністю передчасних пологів (народження дитини раніше 37-го тижня) і госпіталізації новонародженого у палату інтенсивної терапії.

Читайте також: «Ми здолали майже 60% шляху в боротьбі з Сovid-19», – епідеміологиня Наталія Виноград

«Вакцинація під час вагітності на будь-якому терміні не має негативного впливу на плід чи на майбутню матір та не несе ризику зараження, адже жодна з вакцин не містить живий вірус. Користь вакцинації як для вагітної, так і для дитини набагато більша, ніж будь-які потенційні ризики», – йдеться в повідомленні.

Вакцинація захищає від важкого перебігу Covid-19. При виборі вакцин для щеплення вагітних, варто надавати перевагу вакцинам на платформі мРНК – в Україні це Comirnaty/Pfizer-BioNTech.

Додамо, побутує міф нібито вакцинація від коронавірусу призводить до безпліддя в жінок та причинює імпотенцію в чоловіків. Насправді, це не так. Ще під час клінічних випробувань вакцин кілька досліджуваних жінок завагітніли. Понад 130 тис. вагітних в США вакцинувалися проти Covid-19. Дослідження на понад 35 тис. вагітних, яких щепили проти Covid-19 мРНК-вакцинами, засвідчили, що немає жодних доказів того, що вакцини можуть нашкодити вагітній або ембріону.

Читайте також: Вакциновані теж хворіють, але у них легший Covid-19

Також виробники вакцин запевняють, що не було зафіксовано жодного випадку, коли щеплення проти Covid-19 спричинило б еректильну дисфункцію. Клінічні випробування не виявили таких побічних ефектів. Також виробники ніколи не отримували повідомлень про побічні реакції, пов’язані з еректильною дисфункцією. Водночас зараз проводять дослідження, попередні результати яких свідчать про те, що  таку проблему може викликати перенесений Covid-19.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!