Політична реклама

Вакарчук: Ключ до вирішення проблем – спільні цінності для Сходу і Заходу

2444 0
«Ключ до вирішення всіх наших проблем – це цінності... Україна не сформувала цінностей, близьких для всіх. Бо Галичина – сама по собі, Донбас – сам по собі, Київ – сам по собі. І кожен живе, як може. Так не буває! Мова може бути різна, церква різна, навіть погляди на історію – різні. Але якщо ви живете в одній країні, то маєте жити по одних правилах. Погляди на життя повинні бути однакові», – вважає лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук.

В минулому і зараз, з його слів, багато негараздів України виникали через відсутність чи неправильно сформульовану систему цінностей для нації, народу. «Західне суспільство найбільшою цінністю вважає свободу вибору. Ідея, що Бог створив людину вільною, є дуже сильною, фундаментальною. І ми маємо бути вдячні предкам за те, що вони її придумали, бо все могло б бути інакше...» – сказав Святослав Вакарчук під час бізнес-сніданку у Львові.

Він зауважив, що розвиток такої цінності в Україні давався непросто: «Можна знайти багато причин, чому у нас не виходило. Перш за все – це географія: багато кочівників, завойовників проходили через нашу територію. Поступово українці виробили якийсь такий підхід: «Аби не гірше». Але звинувачувати народ в цьому не треба. Причини цього лежать не тільки в географії, але й в ціннісній історії. Йдеться про речі, які довгий час існували на території нашої країни. Кріпосне право. Як кріпосне право може спонукати до свободи вобору?! Як люди можуть бути вільними, якщо їхні предки жили в ситуації, коли ти прокинувся, а від тебе нічого не залежить?! І це були сотні років».

Вакарчук наголосив, що сповідує модель вільної людини. «Якщо вона працює в інших країнах, то чого вона не буде працювати тут?!» – наголосив він.

«Україна не сформувала цінностей, які були б близькі для всіх... Проблема між Сходом і Заходом лежить в тому, аби ми навчились слухати одні одних», – сказав Святослав Вакарчук.

Нагадаємо, після змін в Україні Святослав Вакарчук сподівається на мир на Сході та на зміну свідомості українців.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!