Вакцина Novavax, на яку очікують в Україні, показала 90% ефективності від Covid-19

1491 0
Вакцина також продемонструвала ефективність проти декількох штамів.
фото: Reuters

фото: Reuters

Американська компанія Novavax повідомила про 90-відсоткову ефективність вакцини від коронавірусу, відповідно до результатів дослідження у Сполучених Штатах та Мексиці. Про це повідомляє Громадське з посиланням на інформацію компанії.

У третій фазі клінічних досліджень у США та Мексиці взяли участь 29 960 людей від 18 років. У випробуваннях брали участь і літні люди від 65 років, однак їхню кількість не уточнювали. Дві третини учасників отримали дві дози вакцини з інтервалом у три тижні, решта отримала плацебо. Під час дослідження коронавірус виявили у 77 людей: 63 випадки серед тих, хто отримував плацебо, та 14 – серед вакцинованих.

Читайте також: Шлях вакцини. Як у Львові зберігають і перевозять «щит» від коронавірусу. Репортаж

У компанії кажуть, що вакциновані легко перенесли захворювання, натомість у групі плацебо було чотири важких випадки та 10 середньої тяжкості. Так зробили висновок, що вакцина Novavax на 100% захищає від середньо-важкого та важкого перебігу Covid-19.

Вакцина також продемонструвала ефективність проти декількох штамів, зокрема проти «британського», а також у групах високого ризику – серед літніх людей від 65 років та в людей до 65 років із супутніми захворюваннями. За попередніми даними, вона добре переноситься. Приблизно 1% учасників дослідження повідомляв про побічні реакції, найпоширенішими з яких є: біль у місці ін'єкції, головний біль та біль у м'язах, утома. Такі реакції тривали 2-3 дні.

Читайте також: В Україні планують запровадити паспорт вакцинації

Novavax планує опублікувати результати випробувань у медичному журналі, де їх перевірять незалежні експерти. Також компанія хоче у третьому кварталі подати до регуляторних органів США та Європи заявки на реєстрацію препарату.

Нагадаємо, що постачання вакцини Novavax заплановані з серпня – по 2 млн доз на місяць, але поки вакцина не схвалена для екстреного використання ні ЄС, ні США, ні ВООЗ.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!