Вакцинація онкохворих може захистити їх від важкого перебігу Covid-19

2289 0
На сьогодні є різні види вакцини і всі вони підходять для такої категорії людей.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Вакцинація людей з хронічними захворюваннями, у тому числі онкологією та цукровим діабетом має відбуватися першочергово. Експертка з епідеміології департаменту охорони здоров’я ЛОДА Оксана Пушкарьова стверджує, що вакцинація може захистити їх від важкого перебігу і смертельного випадку. 

Читайте також: Чи можна вакцинуватися людям з астмою, онкологією чи діабетом. Пояснює експертка

«Люди з хронічними захворюваннями, у тому числі онкологією, цукровим діабетом перш за все мають вакцинуватися від Covid-19. Ймовірність того, що у них перебіг коронавірусу буде важкий, набагато більша», – каже вона. 

Оскільки восени прогнозують чергову хвилю коронавірусної інфекції, і вона може бути набагато агресивнішою, ніж попередні, то необхідно вакцинуватися, зазначає експертка. 

На сьогодні у нас є різні види вакцини і всі вони підходять для такої категорії людей. Усі якісні і ефективні від коронавірусу, у тому числі штаму «Дельта».

«Проте, якщо люди хвилюються стосовно якоїсь реакції після вакцинації, то найменш реактогенна вакцина – це CoronaVac. Її люди переносить найлегше», – додає Оксана Пушкарьова. 

Такої ж думки дотримується практикуючий педіатр – інфекціоніст, експерт по вакцинації Катерина Булавінова.

Вона каже, що зараз онкопацієнти є однією з пріоритетних груп для вакцинації при Covid-19.

«Пацієнти можуть потрапити в ситуацію, коли лікар-онколог відмовляє їх від вакцинації або просить почекати більш «старомодних» вакцин. Ми просимо вас нічого не чекати, а йти вакцинуватися, якщо у вас онкологічний діагноз», – каже вона.

Читайте також: У МОЗ дозволили вакцинувати від Covid-19 колективи компаній разом з родичами

На сьогодні, якщо виникають певні питання щодо самих вакцин, з їхнім складом можна ознайомитися:

  • в інструкції на сайті Державного експертного центру МОЗ;
  • на сайті вакцинації;
  • у медпрацівників, які проводять вакцинацію.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!