Вакцинуватися від грипу варто навіть за наявності щеплення від Covid-19, – епідеміологиня

1159 0
Інтервал між вакциною від коронавірусу та грипу має становити 14 днів.

На Львівщині наразі ще не зафіксували жодного лабораторно підтвердженого випадку захворювання на грип. Водночас кількість хворих на гострі респіраторні вірусні хвороби зростає щодня. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомила головна епідеміологиня Львівської області, директорка Львівського обласного лабораторного центру Наталія Тімко-Іванченко.

Читайте також: «Буде кінець світу, ми знаємо, як врятуватись». Хто і навіщо заперечує пандемію

«Люди, які мають цукровий діабет, ожиріння, хронічні захворювання дихальної, серцево-судинної систем, вагітні хворіють на грип, як правило, з ускладненнями. Серед них щороку реєструються летальні випадки», – каже Наталія Тімко-Іванченко.

Вона наголошує, що минулого року грип Україну оминув, адже зафіксували лише поодинокі випадки захворювання. Як буде цього року – не відомо.

Вакцини проти грипу виготовляються на кожен підсезон, вони захищають проти штамів, які прогнозовано циркулюють на теренах кожного року.

Як уточнила заступниця гендиректора Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Марія Озірковська, в Україні прогнозують чотири штами вірусу грипу:

  • A/Victoria/2019 (H1N1);
  • A/Cambodia/2020 (H3N2);
  • В/Washington/2019 (лінія B Victoria);
  • B/Phuket//2013 (лінія B/Yamagata).

Читайте також: Moderna розробляє комбіновану вакцину проти Covid-19 і грипу

«Наразі на Львівщині ще не зафіксували жодного випадку грипу серед населення. Але прогнозуємо, що з листопада, з настанням сильного похолодання рівень захворюваності на ГРВІ та грип почне зростати. Пік може настати приблизно у лютому-березні наступного року», – каже Марія Озірковська.

Щоб захиститися від грипу, медики радять вакцинуватися. Під штами вірусу грипу, які циркулюватимуть цього року, є розроблені чотиривалентні вакцини. Це «Ваксігрип тетра» (виробник Франція), «Джісі флю квадривалент» (виробник Корея) та «Інфлувак тетра» (виробник Нідерланди).

За інформацією з сайту Tabletki.ua, вакцина «Ваксігрип тетра» є у 46 аптеках Львова. Її ціна коливається від 277 до 373 грн. Вакцину «Інфлувак тетра» можна знайти у 12 аптеках (вартість складає від 248 до 318 грн). Вакцини «Джісі флю квадривалент» в атеках Львова наразі немає.

За словами Наталії Тімко-Іванченко, сімейний лікар повинен виписати рецепт, пацієнт за власні кошти купує вакцину в аптечній мережі і приходить у кабінет щеплень для вакцинації.

Читайте також: Вакцинація б’є рекорди, але смертність також зростає 

Щеплення проти грипу є рекомендованим. Епідеміологиня наголошує, що робити вакцинацію від грипу можна упродовж року, але найефективнішим періодом є жовтень, листопад та грудень. Двох тижнів після введення вакцини достатньо для вироблення імунітету, дія вакцини спостерігається близько року.

Якщо людина вакцинується від Covid-19, то інтервал між ним та щепленням від грипу має становити 14 днів.

Нагадаємо, що американська компанія Moderna повідомила про розробку однодозної вакцини, яка поєднає у собі бустерну дозу препарату від Covid-19 та експериментальну вакцину від грипу. Виробництво вакцини проти респіраторно-синцитіального вірусу (RSV) та інших респіраторних захворювань компанія планує зробити щорічним.

Ольга Кацан


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!