Валерій Веремчук: Багато питань у Львові можна вирішити без Києва

1830 0
Валерій Веремчук, керівник «Народної Самооборони» Львівщини, голова «Громадського руху «Народний контроль» у ЛМР розповів Tvoemisto.tv про більше ніж рік діяльності «Самооборони», про те, як спільними зусиллями волонтерів та громадських активістів з мешканцями міста можна реально вирішувати проблеми на місцях.®

-   Як починалась діяльність «Народної Самооборони»? Які кроки були найважливішими і чого вдалося досягти?

-  Все почалося в грудні минулого року, коли формувалася перша сотня «Самооборони» в Києві на Майдані. Коли повернувся до Львова в січні - почали будувати тут. Перша ціль – це ротація, заміна тих людей, які були майдані.  З 18 лютого «Самооборона» забезпечувала порядок в місті, робила все, щоб не допустити криміналу. Охороняли близько 30 об’єктів. З цього починали, і після перемоги Майдану ми продовжували патрулі. Першою нашою ціллю тоді була охорона масових заходів, потім перейшли в режим  патрулювання спільно з міліцією. Вже півтора року щоночі патрулі «Самооборони» патрулюють в районах міста. Цей напрямок безпеки, охорони порядку функціонує добре.

Поряд з цим у зв’язку з військовою агресію виникли і інші напрямки  - забезпечення наших військових. Це були виклики і потреби того моменту. Почалося з того, що в квітні з Майдану поїхали туди наші хлопці. Коли нам подзвонили і сказали, що хлопець загинув тому, що в нього не було нормального шолому, то з того моменту почали волонтерський напрямок допомоги військовим. Спочатку купували бронежилети за кордоном. Потім виникла інша проблема – перевезти законно було дуже складно. Ми запрошували львів’ян, щоб на собі перенесли форму, взуття, оптичні прилади, тощо. Минулого року армія була в жалюгідному стані. І хлопці, яким ми тоді ще привезли форму з Німеччини, досі її носять – 24-та бригада, 80-та бригада…

Зявилися у бійців і питання юридичного характеру. Ми спільно з юристами побачили, що треба створювати центр правової допомоги сім’ям бійців. Були вже виграні судові процеси, було багато питань. Не побоюсь сказати, що вже близько тисячі людей звернулись і отримали відповіді на свої питання, виграли судові справи. Сім’ї змогли отримати грошову компенсацію.Зараз діє постійний особистий прийом.

Нещодавно ми робили семінар за участі військових частин та комісарів, громадських діячів щодо проблем отримання статусу учасника бойових дій. Це зараз є проблемою для бійців які демобілізовуються.

Ми восени відкрили центр волонтерства для збору продуктів та потрібних речей для бійців. Ми постійно їздимо на передову. Це мінімум 20 тонн продуктів, речей.

Ще один напрямок – допомога сімям учасникам АТО. Ми налагодили співпрацю і з діаспорою Польщі, Греції, Німеччини. Декілька сімей вже поїхали на оздоровлення.

-   Пане Валерію, цікаво послухати Вашу думку про ситуацію в Державній фіскальній службі Львівщини.

-  Ситуація сумна, бо більше року нема керівника. Ми розуміємо, що державна структура без керівника не повноцінна. Чому немає – це питання до київського керівництва. Але головне питання, яке повинні були б засвоїти всі чиновники - і київські, і львівські - що суспільство сьогодні найбільше вимагає прозорості, особливо в кадрових призначеннях. Більшість проблем - бо продаються посади. Я думав, що з поваленням режиму Януковича чиновники не будуть платити за посади, що будуть йти туди за покликанням, за професійним досвідом… На жаль, бачимо, що стара звичка тихенько когось призначити залишилась. Ми як активісти показали, що на Львівщині ми не сприймемо колуарщини. Два конкурси провели, визначені були два переможці. І в результаті – людина поза конкурсом із сумнівною репутацією, три місяці і нікого не призначили.

Я писав листи і до голови ЛОДА, і до Арсенія Яценюка. Була досить тривала нормативна переписка, де казали, що все буде публічно. На жаль, це роблять чиновники, які отримали владу завдяки Майдану. Тому ми будемо далі ситуацію не просто споглядати, а контролювати, щоб призначення були прозорими.

-   Які результати діяльності «Народного контролю»?

-  Ми побачили, що багато проблем є на місцях. І багато людей зверталися і в «Самооборону», і в «Народний контроль» щодо комунальних питань, несправедливості в судах. Бачимо, що найоптимальніше чиновники працюють тоді, коли за ними пильно слідкують, зокрема журналісти. Насправді, багато питань можна вирішити без чекання відповіді з Києва, просто потрібно виконувати свою роботу, за яку їм платять гроші з наших податків. На жаль, таких чиновників є мало. Не змінилось у них відношення до своєї посади.

З початку року активізували роботу «Народного контролю». Дуже багато сьогодні проблем у Львові пов’язані з тим, що виконавчі органи міської ради дуже ослаблені і неефективні. Мер у великій політиці. Половина людей боїться приймати рішення, бо вони в статусі «в.о.». Дуже багато проблем, на які звертаються люди, активісти «Народного контролю» з людьми вирішують проблеми. Ресурси, можливість – є. Вони діють, коли є резонанс. В такому руслі громада буде вирішувати свої питання.

-  Що для Вас означає нагорода «Депутат року»?

-  Нагорода – не моя, а команди людей. Близько двох тисяч львів’ян після 18 лютого патрулювали разом з нами. Це дало можливість зберегти Львів від мародерства, це було небезпечно, бо на нас було відкрите кримінальне провадження за фактом створення незаконного збройного формування. Ми прийшли в прокуратуру з відкритими обличчями. Було оголошено антитерористичну операцію після 18 лютого у Львові, це маловідомий, але факт. Люди Януковича, оголосили це  у Львові. Тому, депутат року – це коли величезна купа людей, які ввійшли в твоє життя, потребують твоєї допомоги. Ти повинен конкретно допомагати, тут не нафантазуєш. Це визнання не твоєї роботи, а роботи команди.

-   Які плани у Валерія Веремчука на майбутнє?

-  Хотілося б, щоб проблеми трошки були інші, не пов’язані з війною. Бачимо серйозні проблеми з реабілітацією бійців. Хлопці, які пережили такий складний рік, і повертаються, їм потрібна реабілітація, адаптуватися. Це є дуже не просто. Це повинна бути фахова допомога. Хочеться дати громадським активістам політичну силу, щоб ці люди могли організовувати свої плани, цілі, допомагали місту. Є велике бажання дати цим людям політичну платформу. Хоч йде процес децентралізації, але і приходить більше спокус для чиновників.Без  оновлення, без входження дієвих людей, сподіватися на зміни не приходиться.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!