Сморід не зникне. Що насправді дасть Львову біозавод?

4778 2
Нещодавно «Львівводоканал» підписав угоду на залучення коштів для реалізації проекту модернізації інфраструктури очищення стічних вод та будівництва потужностей для виробництва біогазу. Загалом мова йде про 31,5 млн. євро. Журналісти Tvoemisto.tv дізналися, на що підуть ці кошти, як це вплине на вартість водопостачання для львів'ян та чи зникне у місті неприємний запах.
фото: radio24.ua, firtka.if.ua, facepla.net, slavdelo.dn.ua

фото: radio24.ua, firtka.if.ua, facepla.net, slavdelo.dn.ua

На наші питання відповіла прес-секретар «Львівводоканалу» Уляна Горбата.

Попередні кредити

Це не перший кредит, який бере підприємство для оновлення системи водопостачання та водовідведення у Львові. Перший такий підприммство отримало ще у 2003 році від Світового банку, щоб вирішити проблему з погодинною подачею води мешканцям міста. Розраховуватимуться з кредиторами водопостачальники до 2020 року.

Скільки коштуватиме проект?

Загальна вартість проекту становить 31,5 млн євро. На його реалізацію КП «Львівводоканал» отримає ґрант від Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P) на суму 7,5 млн євро. Окрім ґранту, кредит на 15 млн євро від Європейського банку реконструкції та розвитку. Додаткові 5 млн євро позики надає Північна екологічна фінансова корпорація (NEFCO), тоді як 4 млн євро власних коштів на реалізацію проекту виділяє комунальне підприємство «Львівводоканал».

Ще у 2008 році було розроблено техніко-економічне обґрунтування будівництва біогазової станції і розпочалась мова щодо залучення інвестицій.

Де знаходитиметься?

Біогазова станція знаходитиметься на території очисних споруд на вул. Пластовій.

Терміни реалізації проекту

Коли перерізатимуть стрічку – поки невідомо. 2016 рік відведений на заключення усіх контрактів, тендерні процедури і визначення проектувальника відповідно до європейських стандартів. При найкращих обставинах в 2017 році розпочнеться будівництво, яке триватиме як мінімум два роки. Ймовірно в 2019 році станція буде введена в експлуатації.

Як це вплине на вартість водопостачання для львів’ян?

Поки остаточної відповіді немає. Але перший кредит, який ми брали в Світового банку, мав бути включений в тариф на послугу водопостачання і водовідведення. Наступний кредит, який ми братимемо, повертатиметься також через тариф.

 

Чому побудова біогазових станцій і реконструкція очисних споруд?

Спочатку мова йшли про побудову лише біогазової станції. Але після аудиту шведських експертів, ми отримали висновок, що побудова біогазової станції без реконструкції очисних споруд, які будуть впливати на виробництво газу-метану – це буде неефективно. Обов’язково не лише побудувати біогазові станції, але й здійснити певні реконструкції задля того, щоб утворення біогазу було ефективно.

Як це вплине на екологію та неприємний запах у місті?

Всі пов’язують будівництво біогазової станції з неприємним запахом. Попри заяву деяких ЗМІ, сморід у місті повністю не зникне. Слід уточнити, що мова йде про неприємний запах, який локалізований на очисних спорудах – мулових полях, там де зберігається мул, який утворюється щодня. Але мул пахне неприємно щодня, але хіба у Львові смердить щодня? Це не є лінійна залежність. Якби єдиною причиною смороду у Львові були мулові поля на очисних спорудах, то це питання давно було б вирішено.

На очисних спорудах ніколи не пахне трояндами. Поблизу очисних споруд пахне каналізацією. Зменшення цього екологічного впливу – певні шляхи, серед яких побудова біогазової станції, завдяки чому мул буде зброджуватися, нагріватися, позбуватися неприємного запаху, зменшуватися в обсягах.

Чому допомагають шведські партнери?

Через екологічну складову. Тому що Львів забруднює транскордонну річку Західний Буг через річку Полтва, а Західний Буг впадає в Балтійське море. Там є Скандинавські країни, які мають в своїй екологічній політиці напрямок виділення коштів для країн, які впливають на екологію Балтійського моря. Відповідно і перший грант, який ми отримали в 2003 році, був в рамках захисту екології Балтійського моря. І зараз проект, який буде реалізовуватися, допоможе зменшити екологічне навантаження на Західний Буг.

Чи є щось схоже в Україні?

В Україні на комунальних очисних немає побудовано біогазових станцій. Є певні біогазові станції на окремих підприємствах, в основному мова йде про агропромисловий комплекс, де є насиченні органічні відходи. Але про біогазову станцію на комунальних очисних спорудах міських, то в Україні це буде пілотний проект. В Польщі за 10 років таких станцій побудували мало не в кожному місті. Мати органічні відходи, які в процесі бродіння утворюватимуть біогаз, і не використовувати її? Тим шляхом йшли всі європейські країни. Німеччина має на кожних очисних спорудах біогазові установки.

Довідка

Проект біогазової станції складається зі станції для зброджування надлишкового мулу на каналізаційних очисних спорудах (надалі КОС). Мул забирається з відстійників і зброджується. Утворений біогаз із метантенків використовується для виробництва електроенергії, яка буде скерована для роботи КОС, а тепло – для підігріву мулу й будівель на території. Реконструкція очисних споруд 1-2 включає нові пісколовки, нове обладнання для первинних і вторинних відстійників, а також модернізацію аераційної частини очисних споруд.

Будівництво станції з виробництва біогазу зменшить кількість мулу і за рахунок роботи станції при термофільних температурах відбудеться краще обеззаражування мулу. Нові пісколовки буде побудовано відповідно до належного сучасного проекту. Їх буде оснащено промивкою піску та зневодненням. Нова система аерації КОС 1-2 матиме енергоефективні аератори, систему контролю повітропостачання, яка відповідатиме потоку стоків та забрудненню.

Підготував Ігор Саджениця


Читайте також:
4 Лютого, 2016 19:32
майстер-каналяж Знову брешуть. Біогазова станція (метантенк), збудована на очисних спорудах(зліва при вході)в 60-тих роках, вже давно згнила. Який пілотний проект? Яке ноу-хау?
4 Лютого, 2016 12:39
666 ... маємо чергове "залучення іноземних інвестицій" (по-жидівськи )... "пани" беруть ті "інвестиції" для чогось( собі в кишеню) , а холопи -- будуть віддавати їхні борги ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!