На правах реклами

Неякісні препарати та небезпека аутизму. 5 міфів про вакцини від кору

3988 0
Аналіз найпопулярніших страхів про щеплення з точки зору доказової медицини від експертів медичної групи Української Галицької Партії.
фото: vesti.dp.ua

фото: vesti.dp.ua

З початку року на кір в Україні захворіло майже 44 тисячі людей, більшість з яких — діти. У цей час на Львівщині тривала спецоперація для підвищення рівня вакцинації. У підсумку — 90% дітей регіону вже мають захист від кору.

«Усі поліклініки області забезпечені вакцинами від кору. Жодних нештатних ситуацій зі щепленнями, ускладнень після вакцинації на Львівщині не було», — зазначає директорка департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА Ірина Микичак.

Проте відсоток вакцинованих дітей на Львівщині міг бути більшим, якби не міфи про щеплення. На розмову «Будь здоровий! Школа вакцинації» у Дрогобичі експерти медичної групи Української Галицької Партії запросили засновниць ГО «Evidence factory» та медиків-практиків Анастасію Ходан і Ярину Лесняк. На базі доказової медицини вони розвіяли найпопулярніші страхи про щеплення.

Міф 1.  Вакцини індійського виробництва — неякісні

Усі вакцини в Україні закуповуються через поважні міжнародні організації, кваліфіковані ВООЗ і виготовлені за стандартами GMP. Тому неякісних та небезпечних серед них нема. Перед щепленням ви можете особисто перевірити, чи в належних температурних умовах зберігалася вакцина, за допомогою термоіндикатору на упаковці.

Найбільше скарг саме на індійську вакцину, але побічні реакції на вакцину залежать не від країни-виробника, а від складу препарату. Будь-які вакцини, що містять цільноклітинний кашлюковий компонент, можуть викликати побічні реакції частіше, ніж їхні аналоги з ацелюлярним кашлюковим компонентом (30% випадків реакцій після використання цільноклітинної вакцини і 15% випадків — після ацелюлярної). Після щеплення цільноклітинною вакциною будь-якого виробника більш вірогідними є побічні реакції, як-от температура, біль, набряк чи ущільнення в місці уколу. Ці реакції передбачувані і не загрожують здоров'ю, крім того, саме у вашої дитини їх може не бути або ж вони можуть бути незначними. У дітей на першому році життя такі реакції не виникають.

Міф 2. Після вакцинації в дітей виникає аутизм

Теорія, що аутизм може виникати внаслідок вакцинації, з’явилася у 1998 році. Доктор Ендрю Уейкфілд опублікував дослідження в журналі Lancet, що вакцина КПК може викликати аутизм. Згодом виявилося, що дослідження сфабриковане, щоб просунути на ринок моновакцину від кору, яку запатентував Уейкфілд. Статтю відкликали, а Уейкфілда позбавили ліцензії на медичну практику.

Батьків також хвилював зв’язок тіомерсалу (консерванту у вакцинах) й аутизму. З 2003 року американський центр з контролю і профілактики захворювань (CDC) провів 9 досліджень, які не виявили зв’язку між тіомерсалом у вакцинах і розладами аутичного спектру. У 2001-ому у США зменшили кількість тіомерсалу, а при можливості не включають його взагалі до складу вакцин.

Міф 3. В Україні вакцини неякісні, бо їх зберігають неправильно

Усі вакцини справді повинні зберігатись за спеціальних температурних умов. Проте на кожній вакцині є холодовий індикатор. Якщо температурний режим не дотриманий, це можна побачити. Можна попросити в сімейного лікаря чи медсестри показати цей індикатор: так можна самому переконатись у тому, що зберігання вакцини було правильним.

Читайте також: Як покращити харчування у львівських школах: три кроки

Міф 4. Дитячими інфекціями краще перехворіти, ніж щепитися від них

Не можна передбачити, у кого саме виникнуть ускладнення від нібито легких «дитячих» захворювань. Наприклад, кір спричиняє пневмонію у 6 зі 100 захворілих, енцефаліт — у 1 із 1000, а летальний наслідок — у 1-го з 1000 хворих. Цього можна уникнути за допомогою двох щеплень.

Міф 5. Приховані інфекції у дітей, які не виявляються в момент вакцинації, спричиняють ускладнення після неї

Насправді ми всі є носіями певної кількості бактерій та вірусів, але якщо нема захворювання, це означає, що імунна система здатна з ними впоратися — тримає їх під контролем. Якщо дитина виглядає здоровою, ніяких досліджень перед вакцинацією робити не треба. Якщо ж дитина має гостре захворювання, то це очевидно і без обстежень — у цьому випадку щеплення відкладають до одужання.

Довідка. Експертна група УГП створена і діє з метою підготовки і реалізації якісних реформ у країні. Експерти аналізують можливості і пропонують зміни у кожній галузі.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!