Вартовий Львова. Хто стоїть за «Вартою-1»

12118 3
Активні львів’яни із групи «Варта 1» ось уже рік разом із міліцією патрулюють місто, відловлюють нетверезих водіїв, борються зі злочинцями та хуліганами, а також допомагають розкривати злочини та інформують львів'ян і міліцію про правопорушення. Це унікальна практика не лише для Львова чи України, але й у світі. Спільна праця "Варти 1" та правоохоронців дає позитивні результати. Це визнають як міліція, так і влада міста. Про те, коли все починалося, як виникла ідея використовувати Інтернет-рацію Zello і хто допомагає у важкі часи, tvoemisto.tv запитало у голови виконкому громадського об’єднання «Варта 1» Ігоря Зінкевича.

Про «Варту-1»

Під час революції група «Варта 1» була таким собі логістичним центром. Ми не стояли на барикадах. Наші люди отримували повідомлення із барикад у Львові про те, що кому потрібно на якій барикаді. Кожен за щось відповідав: хтось за палети, хтось за дрова чи бочки, хтось за масло та ковбасу тощо. Працювали по 8-10 людей, а тоді мінялися. Люди прийшли на барикади, але одна справа – прийти, постояти, замерзнути й піти. Це одне. Щоби це могло бути на постійній основі, треба було це організувати. Ми взяли на себе логістику: отримували інформацію, що десь не вистачає канапок; зідзвонювалися, збирали на базарах хліб; домовлялися, хто може підїхати; а також координувалися, щоби не летіти всім на одну точку, а розосереджувати сили.

Після ночі гніву, 22 лютого, до нас звернулися органи міської ради і попросили вивести ДАІ на дороги хоча б три машини в центр міста. Тому що в місті починався «беспредєл повний». Ми супроводжували ДАІ та виставили з ними наших хлопців із раціями, доносили через соціальні мережі про те, що це необхідно і це правильно. Громадськість тоді обурювалися страшно. Це була наша перша спільна робота з міліцією. Згодом організували спільне з міліціонерами патрулювання, ця практика співпраці є і досі. 

Про те, як все починалося

До Майдану я не був громадсько-активним, а заробляв собі на життя, щоб на старість «мати можливість». До того займався бізнесом, який у майбутньому мав би принести капітал. Коли почалася революція, ми хотіли щось робити. Як один із засновників «Авто дрім клаб» – клубу автомобілістів – ми вирішили організувати автопробіг.

27 листопада 2013 року зібрали 350 автомобілів, які захотіли їхати. Всі по можливості дістали якусь символіку, прапори: зокрема, прапори Євросозу, які тоді дуже важко було дістати, але які вважалися дуже модними. І так воно все закрутилося, що нас відразу почали просити провести знову автопробіг. Ми не планували проводити щось подібне знову. Усе-таки, тоді трохи страх був: міліція проти, а це автомобілі, і визначити за номером власника дуже просто – це не проста людина, яка прийшла в центр.

Про програму Zello

Програмою Zello, яку зараз використовуємо для координації, у автоклубі використовували, коли їздили на змагання, щоб координуватися. Третій автопробіг під час Євромайдану відбувся 7 грудня 2013 року. Коли ми приїхали на Арену Львів і побачили 750 машин, ми зрозуміли, що своїми силами ми його ніяк не проведемо: якщо в колоні багато чужих, неперевірених людей – важко їх організувати і контролювати (щоб не було хаосу, проблем, ДТП). Тоді ми зізналися, що у нас є програма Zello, попросили всіх терміново завантажити, поставити і координуватися на каналі «Автопробіг Львів». Людям сподобалося. Так згодом створили канал «Варта Ніч», а тоді і «Варта 1». Ми супроводжували автобуси, що виїздили на Київ з Винниченка, нас також просили, щоб біля львівського Євромайдану постійно чергували 4 машини – вони функціонували як таксі (на випадок, якщо потрібно було щось чи когось привезти). Тим хлопцям з намету постійно приносили канапки, і ніхто не міг зрозуміти, чому канапки носять саме їм.

Про роботу і хобі в «мирний час»

Я маркетолог. У маршрутках Львова були колись телевізори, по яких крутили рекламу. Потім у місті з’явилися світлодіодні екрани з рекламою. Це була безпосередньо моя робота: я був комерційним директором цих підприємств, у тому числі намагався їх розпіарити. Останній рік займався БК «Політехніка –Галичина» - теж маркетигном. Мені дуже подобалась ця робота, бо я цікавлюся спортом, й подобалися люди, із якими працював.

Для себе я займався соціологією та психологією. Створював в соцмережах групи за інтересами (наприклад, групу «барахолка»). Там я старався зібрати людей, щоб вивчати психологію: це дає розуміння того, як люди поводяться в тій чи іншій ситуації, які у людей потреби.

Також виконував замовлення з Америки: робив програми, займався логістичними речима. Сам я не пишу програму, а кажу, чи правильно вона збудована. Я дивлюся, міняю положення, структуризую, вирішую, що додати, а що треба викинути. Моя робота зробити програму такою, аби вона було цікавою та ефективною. І десь я побачив, що «Варта 1» стає таким логістичним центром.

Про міліцію

Всі говорять, що у нас погана міліція. Але чи ви задумувались, хто за зарплату 1800 грн готовий піти на ніж? Ще одна  проблема: люди не знають законів, а звинувачують органи в тому, що вони порушили. До міліції, наприклад, приходять купи заяв, побачивши які, я просто був шокований. Наприклад, людина скаржиться: маршрутка зупинялася в точці А, а тепер вона там не зупиняється, бо міліція заборонила. Мовляв, там не можна, а мені там було добре виходити. Міліція проаналізувала інформацію, побачила, що є аварійна ділянка дороги, і перенесла зупинку на 30 метрів далі. Вчинила правильно, відповідно до закону. Однак людині не поясниш, що це зробили фахівці, які розуміють суть проблеми.

Читайте також: Як львів’янам долучитись до патрулювання міста онлайн. 5 кроків

Про гроші

Я рік і два місяці безробітний, не маю навіть грошей заправити машину. Минулого місяця зняв останні 100 доларів. До революції в мене була мрія –  Land Cruiser. Мав 38 тисяч доларів. Тепер їх нема. Зараз фінансово допомагають найближчі люди – родина. Мені кажуть: «Ти дуже хорошу справу робиш, я тобі допоможу і хоч маю чисту совість, що я теж щось зробив».

У «Варті 1» ми теж дуже дружні й намагаємося один одному допомогти. Недавно була ситуація, що старший від силового блоку Варти, приїхав до нас, побачив, що в мене бензобак пустий, забрав мою машину (я навіть не помітив) і заправив повний бак зі своїх останніх грошей.

Про виснаження

Недавно я потрапив до реанімації. Температура 39, 5, тиск 60 на 40. Навіть не знав, що зі мною робиться. Мене швидка забрала в реанімацію. Лікар сказав: що в тебе просто вбитий організм, виснажений.

Я з часу революції сплю по 3-4 години. І навіть цей час я завжди сплю при ввімкненій рації і телефоні. Всі знають, що мене можна набрати вночі і я відповім. Ніби й сплю, але якщо виникає якась проблема – реагую на те, про що говорять по рації. Моя дівчина дивується, як можна спати, і пропускати без уваги неважливі розмови, а коли з’являється якась реальна халепа і всі починають «кіпішувати», – прокидаюся і включаюся у розмову.

Про єдність

Щомісяця одна старша жінка приносить мені повний кульок шкарпеток – просить, щоби я передав їх нашим хлопцям в АТО. Де вона їх бере, - поняття не маю. Але щоразу приносить і ще вибачається, каже: «Вибачте, більше нічого не можу принести».

Під час революції ми всі старалися допомагати, була згуртованість львів’ян і громадських активістів. У той час не було такого, як піар. Ти приїжджаєш о третій ночі й бачиш людей, що стоять на барикадах. Я це тоді відчув і тепер буду стояти до кінця.

Те саме побачив, коли 16 серпня 2014 року намагалися підпалити російське посольство у Львові: різні громадські організації, у яких, можливо, були якісь різні бачення чи непорозуміння в той момент зібралися, щоби не допустити цього.

Про рідних

Рідні розуміють, що це правильно. Проект «Варта 1» цікавий і він не має аналогів в світі. Він може дати результат. Дівчина старається допомогти – деколи вночі вмикає рацію і слухає, якщо якась проблема – вона мене набирає. Вона зі мною на патрулювання їздить і дуже переживає, коли бійки. Але дівчині респект. Я дуже щасливий, що в мене є Роксолана, бо, напевно, без підтримки і розуміння це було б тяжко. Батьки дуже переживають. Зрозуміло: коли ти щось робиш – ти комусь заважаєш. Дівчина має силу, щоб це не показувати, а от батьки не показувати цього не можуть.

Про плани на майбутнє

До нас вже кілька разів зверталися із пропозицією створити таку мережу як «Варта 1» в інших містах. Але це важко зробити, бо має бути згуртованість і певна кількість надійних та перевірених людей. Найближчим часом ми плануємо створити такі групи у райцентрах Львівщини. Також є проект групи психологічної допомоги тим, чиї рідні є або були в АТО. Рідні одного вояка АТО знаходяться в Яворові, а рідні іншого – в Бродах. Але в них однакові проблеми. Кожен з них може поговорити про свою проблему із родичами чи сусідами. Але коли вони будуть спілкуватися всі разом – коли в групі буде, наприклад, 400 чоловік і вони будуть обговорювати якісь питання – відчуватимуть, що приймають рішення всією громадою. 

Розмовляла Наталя Горбань, фото автора


Читайте також:
3 Березня, 2015 04:39
Меланія Це нормально, коли людина щось робить корисне, тоді всі довкола кричать- піар, піар, піар.... А Ви зробіть щось самі. Навіть якщо цей активіст піде у політику, трагедія не трапиться. Людина робить багато справ корисних. Критикувати може кожен, до діла кожен не береться.
21 Лютого, 2015 13:22
Вартовий мусорский! Як на мене це ще одна метаморфоза, це коли людина перебудувала рожу а в душі залишилася такою як і була!
20 Лютого, 2015 18:59
Ярош Вже майбутній депутат, або начальний народної міліції...... Піар!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!