На правах реклами

Важко передбачити та просто подолати. Новітні методи лікування варикозу у Львові

12843 0
Про варикоз, причини виникнення, варіанти консервативного лікування та найсучасніший оперативний метод подолання говоримо із хірургом, лікарем вищої категорії Медичного центру Medicover Маркіяном Соловієм.
Фото: Medicover

Фото: Medicover

Універсальної причини виникнення варикозу немає. Здебільшого він виникає через недостатність клапанного апарату найбільших вен поверхневої венозної системи ніг. Коли цей клапанний апарат не працює як слід, пропускає кров в зворотному напрямку, тоді утворюється венозна гіпертензія і через це з’являється розширення вен, які стають згодом варикозними. Небезпека та підступність цієї хвороби у тому, що вона повільно, але впевнено прогресує. Має різні стадії ‒ може прогресувати від невеликих варикозних вен до змін шкіри та підшкірної клітковини з утворенням виразок, які дуже складно лікувати без відповідної хірургічної корекції.

Варикоз є помітним

Зрозуміти, що у людини варикоз, не так вже й складно. «Варикоз зазвичай є помітним. Це вип’ячення сегментів варикозних вен, часто в поєднанні з ділянками дрібних синіх «павучків» чи судинної сітки, а також скарги на відчуття важкості в ногах чи розпирання в нижній частині кінцівок, їх набряки, печіння, свербіж по ходу змінених вен та м’язові корчі ці всі ознаки посилюються після тривалого стояння, сидіння чи під кінець робочого дня, з часом прогресують та приводять пацієнтів до лікаря», – розповідає фахівець Медичного центру Medicover Маркіян Соловій.

Жінки більш схильні до варикозу

До групи ризику тих, хто схильний до варикозу, належать люди, батьки яких мають варикозну хворобу. Спадковість – вагома причина появи цієї недуги. Якщо на варикоз хворів один із батьків (мати чи батько), то шанс її успадкувати становить 33%, а якщо одразу обоє батьків – ймовірність зростає до 90%.

Також ризикують захворіти на варикоз люди, котрі тривалий час проводять у сидячому положеннi або багато стоять, особи з надмірною вагою тіла. Вагомими факторами є вік (чим старшою є людина, тим більша частота варикозної хвороби) та стать (жінки більш схильні до цієї недуги). Вагітність теж може призвести до варикозу. Хоча часто після пологів розширені вени у жінки стають на місце та не потребують подальших корекцій. Проте, це стається не у всіх, і деяким новоспеченим матусям потрібна консультація лікаря та лікування. Для профілактики ускладнень варикозу, якщо він є у вагітних, використовують компресійний трикотаж, який слід підбирати лише за рекомендацією лікаря. Адже саме він може визначити клас компресії, потрібний вагітній, плюс підібрати під розмір ноги панчоху та обрати хорошого виробника.

«Діти не схильні до варикозу. Хоч наймолодша пацієнтка, яку я оперував, мала 16 років. Та це був швидше винятковий випадок», ‒  розповідає лікар Маркіян Соловій.

Кожен пацієнт індивідуальний, тому для ухвалення рішення щодо лікування у Медичному центрі Medicover проводять огляд та ультразвукове обстеження судин. Якщо є потреба в операції, тут же, в центрі, ви можете здати всі необхідні аналізи, які через годину будуть готовими, прооперуватись і в той самий день піти додому (принцип хірургії одного дня).

Одна із пацієнток Маркіяна Богдановича, Ольга М., на запитання про те, як почувається після операції, лише усміхається: «Мені дуже і дуже сподобалось. У Medicover оперувалась, а відчуття ніби побувала на курорті, чи на СПА-процедурах. Був лише дискомфорт, коли укол зі знечуленням вводили. Після операції минуло три місяці, а зі спогадів лише приємнощі та маленька цяточка на нозі, як родимка».

Самолікування шкодить хибною надією

«Багато людей більше вірять сусідкам, інтернет-порадами, аніж лікарю, починають займатись самолікуванням. Воно шкідливе перш за все тим, що дає хворому хибну надію, втрачається час, ресурси, хвороба прогресує. При варикозі особливо люблять ставити п’явки, а це згодом робить лікування та перебіг операції в певній мірі складнішим. Тому рекомендую перш за все відвідати лікаря», ‒ каже хірург.

Незавжди лікування варикозу закінчується хірургічним втручанням. Це залежить від того, якою є проблема у пацієнта. Інколи варикозна хвороба та її прояви можуть нести лише косметичну проблему, тоді проблему усувають маніпуляцією, що називається склеротерапією.

Тромб може ховатись у варикозній вені

Однією з небезпек, окрім природнього прогресування хвороби до важких форм, є виникнення ускладнень. Лікар вищої категорії Medicover не лякає, але наголошує: «Наявність варикозних вен вже є фактором ризику до утворення тромбів в них, що є потенційно дуже небезпечним. При прогресуванні тромбоутворення є ймовірність того, що тромб відірветься і потрапить в системний кровообіг. А це вже загроза життю».

Операція без швів, розрізів та наркозу

Тривалий час в венозній хірургії була відома усім хірургам операція, яка передбачала доволі травматичні розрізи. У порівнянні із сучасним, малоінвазивним, методом видалення варикозних вен, вона має довший реабілітаційний період. Революція у лікуванні варикозної хвороби у флебології (розділі медицини, що вивчає вени) розпочалася 19 років тому із розвитком технологій.

У Медичному центрі Medicover таку операцію проводять без загальної чи спинальної анестезії, знечулюючи пацієнта лише місцево. Немає потреби в розрізах та накладанні швів.

«Операцію називають венозною лазерною абляцією (більш відома й поширена назва – лазерна коагуляція). Вона має кілька етапів. Перший – робота з веною, в якій клапани не працюють. Раніше таку вену видаляли, зараз ми в неї заходимо лазером під локальним анестетиком, контролюючи все за допомогою УЗД. Лазер діє зсередини на її стінку, вена закривається. Ефект такий самий, як і при видаленні, вона стає закритою та перестає пропускати кров туди, куди не потрібно. Другий етап операції видалення тих варикозних вен, які візуально помітні. Він теж не потребує жодних розрізів, роблять лише проколи по 2 мм. Забираючи їх, ми оздоровлюємо кровообіг ніг. Якість життя пацієнта значно покращується», – запевняє фахівець.

Христині Т. провели операцію з видалення варикозу два тижні тому, пацієнтка про цей день згадує з усмішкою: «Працівники медичного центру Medicover надзвичайно уважно поставились до мене. Я страшенно хвилювалась, адже кілька років тому мала анафілактичний шок через один медичний препарат. Мене ретельно обстежили, провели кілька додаткових аналізів, підготували психологічно, розказавши, що і як зі мною відбуватиметься. Я не боялась та була спокійною. Зі мною працювала професійна команда. Під час операції не було ні болю, ні дискомфорту. Через сорок хвилин після хірургічного втручання пішла додому. Минуло менше десяти днів, а я вже забула що мене оперували. Веду звичайний спосіб життя, літаю як на крилах. Було настільки комфортно, що я жодного знеболювального не пила».

Після операції не накладають швів

Маркіян Соловій зазначає, що розрізи та шви – це не лише косметичний аспект, який може згодом турбувати пацієнтів, а і певний больовий синдром після операції. Відповідно, після лазерної абляції пацієнт швидше відновлюється, чим попереджуються різноманітні ускладнення. Після такої малотравматичної сучасної операції, людина одразу ходить, немає періоду, який вона повинна лежати чи приходити до тями. Після операції, як правило, не призначаються уколи, лише протизапальні чи знеболювальні таблетки, потреби в яких може і не бути взагалі. Потреби у прийомі антибіотиків теж немає, а якщо і є, то це лише одна доза перед самою операцією, а не після неї.

Фахівець медичного центру Medicover запевняє, що ймовірність ускладнень після такої операції дуже низька, насамперед через малотравматичність та місцеве знеболення. «Найстаршій моїй пацієнтці було 83 роки – ми прооперували одну ногу, яка була вже із виразками, а через кілька місяців ця пані забажала оперувати іншу, вже з простим варикозом».

Медичний центр Medicover належить до потужного європейського холдингу приватних медичних закладів. Адреса у Львові: вул. Антоновича, 102 (заїзд із вул. Героїв УПА, 75). Запис до лікарів за тел.: 093 911 03 03. Детальніше: medicover.com.ua.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!