У МОЗ прокоментували ймовірність введення комендантської години в Україні

2770 0
Важко уявити комендантську годину на фоні запрошень «Усі на Різдво до Львова», говорить Ірина Микичак.
Фото: Пресслужба ЛМР

Фото: Пресслужба ЛМР

У комендантській годині в Україні зараз немає змісту. Так вважає заступниця міністра охорони здоров'я львів'янка Ірина Микичак.

Читайте також: Чому в Україні локдаун ввели після свят. Ірина Микичак про Covid і медреформу

«Мені дуже складно уявити собі введення в Україні комендантської години, як у європейських чи азійських країнах. Особливо на тлі свят, запрошень на кшталт «Усі на Різдво до Львова». Ми ж з вами розуміємо, що попри заборони і навіть попри піст, народ і далі буде ходити ночами у клуби, на забави і корпоративи, бо хворі вони десь далі, на Сихові чи у госпіталі, бо хворий десь хтось незнайомий, а не з рідних», – розповіла вона в інтерв'ю Тvoemisto.tv.

Ірина Микичак каже, що громадянам важливо мати розуміння карантину та інфекційної безпеки у власній голові.

«Треба бути солідарними і свідомими, а не оглядатись на те, хто і що порушив. Мити руки і носити маску для себе дорогого, для власної безпеки, а не для когось», – говорить заступниця міністра.

Посадовиця каже, що між українською і європейською ментальністю є принципова різниця, тому що там приймають закони і дотримуються їх, встановлюють обмеження з міркувань безпеки життя і захисту людей, а не зручностей для бізнесу.

«Там платять податки, завдяки яким розвивається, зокрема, і медицина, і медичне страхування. А в Україні все шукають винятки із законів, пільги, особливі умови і правила. І байдуже, чи це правила дорожнього руху, чи карантин», – вважає Ірина Микичак.

Читайте також: «Львів'яни не готові відповідати за свої вчинки». Епідеміологиня – про локдаун у Львові

За її словами, МОЗ давно наполягало на тому, щоб ввести і контролювати жорсткіші обмеження, однак мінекономіки і мінфін порахували ризики і у міністерстві були змушені балансувати.

«Ми дуже часто чуємо такі звинувачення: «їм дали час на карантин навесні, а вони нічого не зробили». Карантин не дається комусь, щоби щось зробити. Карантин – це засіб для переривання епідеміологічного ланцюжка хвороби, щоб зупинити передачу вірусу від людини до людини», – коментує чиновниця.

За її словами, ввести карантин на різдвяний період було би профанацією, тому що у такий спосіб не можливо зупинити святкування

«Так, ми очікуємо підвищення захворюваності унаслідок тісних контактів під час новорічних і різдвяних святкувань. Тому локдаун дає змогу максимально обмежити спілкування усіх, хто може бути в інкубаційному періоді, а це допоможе розірвати ланцюжок передачі вірусу», – зрезюмувала вона.

Читайте також: «Сьогодні я не поцілую тебе на ніч». Репортаж із Covid-відділення у Львові

Нагадаємо, що Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що є підстави для продовження локдауну в Україні після 24 січня. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!