Важко вилікувати, легко попередити: як вберегти дитину від опіків. Поради батькам

4466 0
Опіки – найпоширеніший вид дитячого травматизму. За інформацією МОЗ, більшість із них стається на кухні гарячою рідиною. Аби допомогти батькам запобігти опікам у малюків, з 2012 року у Львівській області реалізують освітній українсько-американський проект «Проти опіків». Tvoemisto.tv поспілкувалося з координатором проекту в Україні, а також із дитячим хірургом про те, як попередити опіки в дітей та що повинні робити батьки в таких випадках.
Фото: twasul.info

Фото: twasul.info

За словами Мирослави Децик, координатора проекту «Проти опіків» в Україні та в. о. заступника головного лікаря Медичного центру Medicover, опіки – це не захворювання, яке можна вилікувати, це психологічна травма дитини та батьків на все життя. Проте, це єдиний вид побутового травматизму, який можна попередити.

«Травмуванню дитини на вулиці важко завадити. А побутові опіки зазвичай трапляються через неуважність батьків вдома. Тому наш проект покликаний всіляко інформувати батьків та проводити профілактичні заходи, щоб попередити опіки малюків», – розповідає Мирослава Василівна.

Українсько-американський благодійний проект «Проти опіків» працює у Львові з 2012 року. Ініціатива з його створення належить професору Гарвардської медичної школи Геннадію Фузайлову.

Проект «Проти опіків» працює паралельно у декількох напрямках: навчання батьків й лікарів, а також безпосередня допомога пластичних хірургів травмованим дітям України.

«Лікарі об’єднуються заради допомоги дітям» – під таким гаслом група американських хірургів кілька років поспіль приїжджає до Львова оперувати українських дітлахів. Лікують маленьких пацієнтів коштом благодійників. Розпочинали зі співпраці з опіковим відділенням 8-ої обласної клінічної лікарні Львова, коли за один приїзд оглядали від 5 до 10 дітей.

Останні три роки хірурги оглядають та оперують малюків у Медичному центрі Medicover. Батьки при цьому не платять жодних грошей за перебування дитини в медичному центрі упродовж проекту. Американці привозять із собою матеріали та обладнання, Medicover надає свою операційну, розхідні матеріали, виділяє фахівців, які асистують та надають усю необхідну допомогу, включно із подоланням мовного бар’єру.

Американським хірургам у Львові дуже комфортно працювати, а українські колеги швидко переймають у них досвід та нові методики оперування. Упродовж останніх 4 років вони проконсультували вже близько 1000  та прооперували 200 дітлахів.

«Такі оперативні втручання, які пропонують американці, коштують кілька десятків тисяч гривень. Не кожна сім’я може дозволити собі такі витрати. Спочатку люди з недовірою ставились до проекту, боялись надавати персональні дані. Лише коли дізнались більше, почали довіряти, і зараз ми з ними перебуваємо в тісних стосунках, часто зідзвонюємось та консультуємо», – ділиться враженнями координатор проекту.

Цього року американські хірурги будуть у Львові з 15 до 22 вересня. Для них вже надійшло понад 1000 заявок. Зрозуміло, що оглянути всіх фізично не вдасться, але всі діти, так чи інакше, отримають консультацію.

«Процедура відбору виглядає так. Батьки надсилають мені у Facebook чи в Медичний центр Medicover фотографії післяопікових рубців дитини, які я відправляю напряму в Америку. Так, ще до приїзду хірурги мають інформацію про всі випадки разом із фото. У деяких ситуаціях вони просять батьків вийти через Скайп на зв’язок для уточнення якихось моментів. Після цього ми спільно обираємо приблизно 200 дітей, які повинні будуть прийти на огляд у вересні. Під час нього обираються 50-55 пацієнтів для оперативного втручання. Прийом заявок відкритий до кінця червня», – розповідає Мирослава Децик.

Щоб збільшити кількість операцій, попередній огляд буде відбуватися протягом одного дня, а наступні п’ять – американські хірурги проводитимуть оперативні втручання. Smart-операційна Медичного центру Medicover забезпечує роботу одночасно трьом бригадам лікарів. 

До Львова приїжджають кращі пластичні хірурги Америки, які не тільки оперуватимуть та консультуватимуть пацієнтів, але й читатимуть лекції для студентів й інтернів медиків. Протягом одного дня всі охочі зможуть послухати про унікальні випадки, з якими працювали американські хірурги. Стежте за новинами на сайті проекту «Проти опіків».

Як захистити дитину від опіків: поради батькам

Ігор Гулавський, дитячий хірург Медичного центру Medicover, який вже два роки поспіль асистує американським хірургам у проекті «Лікарі об’єднуються заради допомоги дітям», розповідає, що найчастіше опіки отримують діти на кухні батьківськими кавою, чаєм або просто окропом.

«На краю стола стоїть кружка, дитина може потягнутися за нею і отримати опіки кінцівок та передньої частини тіла. Тому, перш за все, звинувачувати у біді батьки повинні себе. Потрібно слідкувати, щоб всі гарячі предмети та рідини, а також хімічні розчини були поза зоною досяжності дитини», – розповідає дитячий хірург Medicover.

Якщо опік все ж стався, у першу чергу, потрібно зняти мокрий одяг і обробити зону ураження холодною водою. Після цього, за 2-3 години, можна буде оцінити ступінь опіку.

Потрібно ховати від дітей всі хімічні засоби, які є в домі. Бо якщо дитина вип’є «Білизну» чи якийсь гель, вона обпече собі стравохід, а такий вид опіків набагато складніше лікувати.

Найпоширенішою помилкою батьків є обробка місця опіку олією або кремом. Жир закриває пори, шкіра не може охолодитися і ситуація значно погіршується.

Перші дії при опіках

1. Забрати дитину від джерела опіку.

2. Зняти одяг із уражених ділянок, щоб шкіра чимшвидше перестала контактувати з гарячою рідиною.

3. Промити опік холодною водою (не нижче 10 ℃).

4. Накласти стерильну суху пов’язку на уражену ділянку тіла дитини.

5. Якщо уражена ділянка велика і дитині стає гірше – викликати швидку. 

«Помилково думати, що опіки отримують діти тільки в неблагополучних сім’ях. Вони трапляються і в дітей, які мають забезпечених батьків, няню, бабусю й дідуся. Діти ростуть й розвиваються, їм завжди цікаво, що кипить у каструлі на плиті чи міститься у склянці на столі. Тому найчастіше травмується опіками малеча до 5 років, а вся відповідальність за цей нещасний випадок лягає на дорослих», – підсумовує координатора проекту «Проти опіків» в Україні Мирослава Децик.

Оксана Матійків

Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у спецпроекті  Tvoemisto.tv «Твоє здоров'я». У ньому ми публікуємо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральний партнер проекту — Медичний центр Medicover.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!