«Важких» хворих на Covid-19 побільшало через безконтрольний прийом антибіотиків, – лікар

8478 0
У найближчому майбутньому, застерігають медики, лікування найпростіших інфекцій може стати неможливим через стійкість бактерій до антибіотиків.
ілюстративне фото

ілюстративне фото

Одна з причин того, що побільшало «важких» хворих на Covid-19 – це самолікування, розповів Tvoemisto.tv директор Центру легеневого здоров’я Любомир Рак.

«Люди купують в аптеках, де можна без рецепту взяти будь-що, самопризначені ліки. П’ють три дні один антибіотик – «ай, щось мені не кращає, інший сусід пив інший, то і я його спробую». Потім до нас поступають з такими пневмоніями, що ми мусимо вже призначати антибіотики 4-5-го покоління – важкі, сильні і дуже дорогі – тому що у пацієнта вже звикання, резистентність до антибіотиків», – розповідає лікар.

Любомир Рак наголошує, що у першу чергу потрібно звернутись до сімейного лікаря, який визначить, яке лікування потрібне людині. Але, додає він, і медики бувають різні, тож якщо вже за температури у 37 градусів і самого лише нежиттю лікар виписує антибіотик «для профілактики», варто змінити сімейного лікаря.

Читайте також: «Сьогодні я не поцілую тебе на ніч». Репортаж із Covid-відділення у Львові

Львівська сімейна лікарка Людмила Звір-Мацко погоджується з Любомиром Раком. На своїй фейсбук-сторінці вона опублікувала результати одного аналізу на антибіотикорезистентність, що показав стійкість бактерій до всіх антибіотиків.

«Це наслідок безрецептурного доступу громадян до ліків цієї групи в аптечній мережі, наслідок бездумного призначення антибіотика при кожному кашлю, пчиху і болю в горлі лікарями. Це тисячі смертей в найближчому майбутньому від інфекцій, які ще десять років тому були виліковними завдяки правильно підібраній антибіотикотерапії. Резистентність до азитроміцину вже росте в геометричній прогресії», – коментує Людмила Звір-Мацко.

Читайте також: Чому не варто робити КТ і пити антибіотики при підозрі чи легких проявах Covid-19. Пояснення Уляни Супрун

Лікарка також розповідає, що до неї на консультацію звертались пацієнти, яким без аналізів та КТ лікар призначив два антибіотики та інші препарати, при цьому сатурація у пацієнта була в межах норми. І такі випадки безпідставного призначення антибіотиків лікарями, зазначає Людмила Звір-Мацко, є непоодинокими.

«Люди, колеги, благаю вас – спиніться!», – закликає лікарка.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!