Політична реклама

Вчені радять слухати за кермом авто рок або класику

1768 0
Під час останнього опитування британського представництва міжнародної групи компаній Allianz водії розповіли яка музика їх найбільше відволікає у дорозі. Виявляється, найбільш заспокійливо діють рок (10 %) та класика (6 %).

Деякі психологи застерігають: швидкість композицій, які ви слухаєте за кермом авто, не повинна перевищувати 60 ударів за хвилину. За інших умов у людини може почастішати пульс і зрости артеріальний тиск. При цьому неважливо – класика це чи важкий рок, наполягають вчені. Про це інформує MJoy Radio.

Під час  опитування міжнародної групи компаній Allianz водії зізналися, що їх найбільше відволікає у дорозі музика в стилі джаз та блюз (50 відсотків), на другому місці – кантрі (42 відсотки), за ним – хіп-хоп (29 відсотків).

Поп-музика за кермом радше не заважає, відволікаючи лише 13 % опитаних водіїв. Заспокійливо діють рок (10 %) та класика (6 %).

Кожен десятий водій підтвердив: щонайменше раз у житті він ледь не спричинився до аварії, тому що був надто сконцентрований на музиці. Серед 18-24-річних автомобілістів така небезпека чигає на кожного третього. Втім, уникнути її дозволяють не стільки різноманітні музичні смаки, скільки гучність, на яку налаштовані динаміки в салоні: взаємозв’язок між децибелами та здатністю до концентрації уваги доведений вже не одним десятком дослідів. При 95 децибелах концентрація знижується вже на 20 відсотків, тому любителі дуже гучного акомпанементу ризикують втратити за кермом не лише слух, попереджають науковці.

Головне правило – підібрати музику відповідну до настрою, резюмують психологи. Однак це не означає, що коли ви розслаблені, слід слухати дуже спокійні твори (так і заснути за кермом недовго), чи навпаки – дати вихід своїй агресії через децибели, ритм-установку та перевищення швидкості. Намагайтеся обирати більш нейтральні твори, можете слухати радіо. Чергування різноманітних музичних стилів та інформації фахівці вважають оптимальним за кермом.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!