Вдруге народився. Львівські лікарі врятували чоловіка з розривом аневризми аорти

3227 0
Після складної операції та великої втрати крові чоловіка вже виписали з лікарні.
Фото: ЛОКЛ

Фото: ЛОКЛ

Судинні хірурги Львівської обласної клінічної лікарні врятували 68-річного рівнянина Віктора Жука, в якого стався розрив аневризми черевного відділу аорти вище ниркових артерій. Про це йдеться на Фейсбук-сторінці лікарні.

Читайте також: Батьки не здогадувалися про ваду. У Львові прооперували 3-річну дівчинку

Чоловік і не підозрював, що має серйозну проблему зі здоров’ям, яка будь-якої миті могла завершитися смертю.

«Від 45 років я нічим не хворів. Були моменти, що щось боліло, але жінка могла натерти і все минало. Цього разу раптово стан погіршився, же думав, що жити мене залишилося лічені години. Але я наче вдруге народився», – розповідає сам Віктор Жук.

За словами судинного хірурга Львівської обласної клінічної лікарні, завідувача кафедри хірургії ЛНМУ ім. Данила галицького Ігоря Кобзи, у чоловіка була велика аневризма, про яку він і не знав. Інколи його болів поперек, проте на це ніколи не звертав уваги, бо думав, що радикуліт. Після погіршення стану він звернувся у рівненську лікарню, де поставили діагноз розрив аневризми аорти.

Проте тамтешні лікарі самі впоратися з проблемою не могли, тож звернулися до медиків Львівської обласної клінічної лікарні.

«Це випадок унікальний, бо розрив стався вище ниркової артерії. Такі випадки неоперабельні. Не знаю, чи в Україні були випадки, щоб когось з таким врятували», – каже Ігор Кобза.

Читайте також: Розчистив сніг – потрапив у лікарню. У Львові медики врятували чоловіка з інфарктом

Як каже анестезіолог палати інтенсивної терапії лікарні Роман Михайльчук, чоловіка доставили близько 8 години зранку. Йому відразу відкрили черевну порожнину, швидко перетиснули аорту, чим і стабілізували пацієнта.

Судинні хірурги обласної лікарні успішно провели операцію, яка тривала понад 5 годин.

Як розповідає один судинний хірург Тарас Бихтюк, після проведення операції лікарі вирішили не зашивали живіт, а залишили лапаростому, що дозволило зменшити черевний тиск та покращити венозний відтік від нирок. Бо найскладнішим і найчастішим ускладненням після операції із розриву аневризми аорти є ниркова недостатність.

«Упродовж двох діб з відкритою раною черевної стінки вдалося запустити кишківник – парез зменшився і вже на третю добу живіт зашили», – каже Тарас Бихтюк.

Стан пацієнта не лише стабілізувався та покращився, його сьогодні виписали. Повне загоєння, за словами лікарів, тривати місяць-півтора. Удома на Віктора Жука чекає четверо онуків.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!