Львів'янам пропонують пересісти з автомобілів на велосипеди. Фото

3191 0
Число велосипедних поїздок у Львові ледь сягає до 1%, хоча 80% львів’ян мають ровери вдома.
фото: Дарини Романець

фото: Дарини Романець

Такі дані наводить директор ЛКП «Інститут просторового розвитку» Олег Шмід. Для популяризації велосипеда як альтернативного транспорту в місті формують мережу муніципальних велопрокатів. Про таку ідею розповів засновник компанії NextBike Остап Будинкевич. Зараз у місті вже діють 24 точки велопрокату із 140 велосипедами. 
 
 
 
«Ми сподіваємося, що зможемо в такий спосіб розвантажити вулиці від автомобілів. Як відомо, велосипед є найбільш зручним способом пересування на відстані від 3 до 5 км. І комбінуючи різні способи пересування, ми цього результату можемо досягнути»,  сказав Остап Буденкевич. Він наголосив, що не йдеться про конкуренцію, а про можливість поєднувати велосипедні маршрути із громадським транспортом. 
 
 
Зараз системою велопрокату користуються переважно туристи  80% від зареєстрованих користувачів системи. І лише приблизно 10% від 8 тисяч користувачів  власники абонементу чи регулярні користувачі.
 
Міській владі вигідно підтримувати такий бізнес, оскільки це сприяє поширенню безшумного і екологічного транспорту, каже Олег Шмід. Тут місто може виступати регулятором цін, співінвестувати у розвиток муніципального велопрокату. Такі системи діють у багатьох європейських містах. В деяких містах Нідерландів та Німеччини кількість велопоїздок сягає 50%. 
 
 
«Ми можемо піднімати та опускати ціни, але в першу чергу орієнтуємося на те, щоби поїздка була конкурентною до поїздки громадським транспортом»,  розповів Остап Буденкевич.
 
 
Протягом п’яти років планують розширити мережу до 150 станцій прокату і тисячі велосипедів. Перші станції з’являлися в центрі для промоції такого способу пересування містом. Зараз точки прокату прив’язують до міських маршрутів. Першими на поповнення станцій стоять Сихів, північний район Львова (вулиці Липинського, Грінченка, Чорновола), район Стрийської - Наукової.
 
Зоя Красовська

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!