Велосипедисти vs. пішоходи Львова. Кого можуть оштрафувати?

6062 0
Львів претендує на звання української "велостолиці" та намагається активно розвиватися у цій сфері. Збільшується протяжність велодоріжок, мешканці міста все частіше пересідають на цей екологічний та дешевий вид транспорту. Однак про те, чи достатньо ми готові до таких змін, найкраще свідчать випадки.

Велосипедист – повноправний учасник дорожнього руху. Якщо він наїжджає на пішохода і завдає йому тілесних ушкоджень, то це вважається повноцінною дорожньо-транспортною пригодою.

У середу, 14 січня, близько 14:25 на вулиці Шолом-Алейхема велосипедист збив 38-річного чоловіка й утік. Унаслідок цього пішохід отримав забої.

Речниця Львівського міського управління ДАІ Ірина Пилат розповіла tvoemisto.tv, що особу велосипедиста-правопорушника поки що не встановлено. Правоохоронці просять зголоситися усіх, хто має будь-яку інформацію про обставини цієї дорожньо-транспортної пригоди, за телефоном "102" або (032) 238-40-27 – у чергову частину Державтоінспекції міста.

Цього року це перший такий випадок, але у ДАІ пригадали кілька подібних, які трапилися минулоріч. Зокрема, у серпні велосипедист збив шестирічну дівчинку, після чого вона потрапила до реанімації.

Читайте також: Львів – найкомфортніше для велосипедистів місто України

Велосипедисти, як і водії авто, зобов'язані нести відповідальність, якщо порушують правила дорожнього руху.

Загалом для них передбачено такі штрафи:

Порушення ПДР – 85-136 грн.

Керування у стані алкогольного сп'яніння – 136-170 грн.

Спричинення аварійної обстановки – 170-255 грн. (або громадські роботи).

Протокол про адміністративне правопорушення можуть скласти і на пішохода, якщо виявиться, що саме він винен у дорожньо-транспортній пригоді.

За порушення правил пішохід може відбутися попередженням або сплатою штрафу у розмірі 51-85 грн.

За порушення ПДР у стані алкогольного сп'яніння – 136-170 грн.

Як помітно з розмірів штрафу, українське законодавство більш прихильне до пішоходів.

Ірина Пилат пояснила, що відповідальність винної у ДТП сторони залежить від складності тілесних ушкоджень постраждалої особи. Якщо вони легкі, то усе обмежується адміністративною відповідальністю. Якщо ж травми належать до категорії "середні" або "тяжкі", то як велосипедист, так і пішохід можуть бути притягнені і до кримінальної відповідальності.

Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!