Велику Максиміліанську вежу у Львові хочуть продати за 21 мільйон гривень

3520 0
Вежа знаходиться на вулиці Грабовського та є частиною львівської цитаделі. Також її вважають історичною пам’яткою архітектури, що перебуває у приватній власності.
Фото: panoramio.com

Фото: panoramio.com

Про продаж Великої Максиміліанської вежі за більше ніж 21 млн гривень «Львівська газета» дізналася з оголошення на сайті продажу нерухомості. В описі об’єкта зазначено: «1500 кв. м, підвал+2 поверхи, цегла, приміщення збереглося в хорошому стані, є комунікації. Велика Максиміліанська вежа розташована в історичному місці з чудовим краєвидом, належить до об’єктів архітектури національного значення. Можливо реставрувати та зберегти всю красу споруди. Територія навколо Вежі біля 60 соток (оренда землі на 49 років)».

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин: фортифікація Цитадель

Як прокоментувала Tvoemisto.tv Лілія Швець-Онищенко, начальниця управління охорони історичної спадщини, усі дії є цілком законними. «Максиміліанська вежа є пам’яткою архітектури, що знаходиться на історично цінній території , яка знаходиться в приватній власності. Зараз в ній нічого не знаходиться, хоча власник попередньо планував облаштувати в ній готель. Він має повне право її продати, однак коли знайдеться покупець, повинен отримати дозвіл на відчуження в управлінні охорони історичної спадщини, тоді зможе оформити договір купівлі-продажу», - зауважила чиновниця.

Нагадаємо, Львівська Цитадель – комплекс фортифікаційних укріплень середини XIX століття, який зберігся до нашого часу майже без змін. Будівництво споруди тривало протягом 1850-1856 років. Комплекс складається з головної споруди в центрі (військові казарми), чотирьох круглих фортів, споруджених у кутах, та валів із ровами між ними. За часів незалежності усі споруди комплексу перейшли у приватну власність. Одна з веж перебуває в руїнах, іншу переобладнано під готель. Існує низка самовільно зведених об'єктів. Було заплановано також зведення розважального центру, однак цьому завадив спротив громадських організацій.

Додамо, що тривалий час комплекс мав статус пам'ятки місцевого значення. У 2012 році Кабінет Міністрів зарахував об'єкт до державного реєстру пам'яток архітектури, містобудування та історії (пам'ятка архітектури національного значення). 

За матеріалами: Львівська Газета, Захід.нет

Опублікувала Людмила Рубцова

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!