Верховна Рада може внести зміни до закону про нульове розмитнення авто

9996 0
Загалом із часу дії закону понад 14 тисяч машин розмитнили, і така тенденція продовжується.
Фото: GETTY IMAGES

Фото: GETTY IMAGES

За останній тиждень в Україні суттєво зросли черги на кордонах. Це частково пов’язано з тим, що діє закон про скасування митних платежів на автомобілі з ЄС. За словами першого заступника голови Державної митної служби Олександра Щуцького, закон був направлений на безперебійну роботу економіки в країні, але зараз спостерігають тенденцію до постійного завезення транспортних засобів.

«Поставною №174 ми спростили процедуру для ввезення гуманітарної допомоги, зокрема подання декларацій для її оформлення. Нам на зустріч пішли партнери з Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, спростили проходження гуманітарних вантажів, створили додаткові смуги. Тоді були черги для гуманітарного вантажу і товарних позицій. Тепер партнери не розуміють, що відбувається в Україні, чому така кількість транспортних засобів заїжджає на нашу територію. Вони вважають, що ситуація в Україні стабілізувалась, тому скасували окремі черги і все йде в одну, через що такі простої», – пояснює на брифінгу сьогодні, 25 квітня, Олександр Щуцький.

Читайте також: Купити авто в Європі. Як через новий закон виник ажіотаж на кордоні і ринку

Тільки станом на вчора, за його словами, на митному посту в Ягодині було 800 автомобілів, перед тим – 1200. Митна служба збільшила кількість працівників на кордоні, щоби скоротити час очікування. Загалом із часу дії закону понад 14 тисяч машин розмитнили, і така тенденція продовжується.

«За останній тиждень ми отримуємо багато дзвінків від волонтерів, які очікують на кордоні від 5 до 30 годин з вантажем. Тому ми розглядаємо декілька рішень, щоби прискорити процедуру або зменшити кількість ТЗ на кордонах та дати можливість основним вантажам заїхати на територію України», – додає він.

Олександр Щуцький запевняє, що зараз шукають шляхи вирішення питання стосовно того, щоби термінові вантажі заходили безперебійно. Водночас автомобілі не вважають засобами першої необхідності, оскільки є запити ЗСУ, які потрібно оперативно виконувати.

Читайте також: Водії легкових авто на час війни можуть керувати вантажівками

«Якщо уряд прийме рішення про обмеження (дії закону – ред.), то інформацію нададуть. Верховна Рада розглядає ситуацію щодо внесення змін до закону, рішення ми побачимо до четвера», – додає він.

Нагадаємо, Tvoemisto.tv пояснювало, якими будуть основні тенденції на авторинку, як зміниться ціна на вживані автомобілі з Європи, а також, які проблеми виникають у волонтерів, що забезпечують машинам армію, через ажіотаж на кордоні. Переглядати актуальні дані щодо завантаженості пунктів пропуску можна на сайті Державної прикордонної служби.

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!