Верховна Рада на час карантину змінила правила для підприємців. Роз'яснення від податківців

4046 0
Учора парламент ухвалив закон про забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби.
фото: UZHGOROD .net.ua

фото: UZHGOROD .net.ua

У Головному управлінні податкової служби у Львівській області пояснили, на кого і які зміни чекають у зв'язку з ухваленим вчора парламентом законом, що має спростити життя підприємцям на час карантину.

У законі ідеться про збільшення лімітів для фізичних осіб-підприємців. Після підписання закону президентом ліміти змінюються так:

  • для першої групи із 300 тис. грн до 1 млн гривень;
  • для другої групи із 1,5 млн грн до 5 млн гривень;
  • для третьої групи із 5 млн грн до 7 млн гривень.

Читайте також: Для кого кредитні канікули і як це працює. Пояснення НБУ

Мораторій на перевірки бізнесу, зокрема й ФОП, продовжать із 31 травня до 30 червня 2020 року. Штрафні санкції за порушення щодо ЄСВ не застосовуватимуть і за період із 1 по 31 травня. Це ж стосується нарахування пені.

Мораторій на документальні перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ триватиме з 18 березня по 31 травня 2020 року.

Утім, податківці наголошують, що не передбачено звільнення від сплати ЄСВ за себе для самозайнятих осіб на травень 2020 року.

Водночас тимчасово, на період до 31 травня 2020 року, зупинять строк розгляду скарг платників податків ЄСВ, що надійшли/надійдуть до 31 травня 2020 року та/або які не розглянуті станом на 18 березня 2020 року. Таке зупинення не породжуватиме будь-яких наслідків. Податковий орган, який розглядатиме скаргу, зобов'язаний прийняти вмотивоване рішення та надіслати його платнику ЄСВ на його адресу поштою з повідомленням про вручення або надати йому під розписку.

Читайте також: На час карантину українцям дозволили не платити за іпотеку

Також тимчасово до 31 травня 2020 року (включно) продовжують строк подання скарг платників ЄСВ, термін подання яких припадає на період з 18 березня до 31 травня 2020 року.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!