Верховна Рада підтримала ратифікацію Стамбульської конвенції. Що це означає

1589 0
«За» проголосували 259 народних депутатів.
Фото умовне

Фото умовне

Верховна Рада ратифікувала Стамбульську конвенцію щодо запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами. Про це повідомили народний депутат Ярослав Железняк та Андрій Осадчук.

Зазначимо, що це рішення, яке відкладали багато років, зокрема, через позицію Всеукраїнської ради церков, було особливо важливими для Нідерландів та Швеції – двох країн-скептиків, які зрештою погодилися підтримати статус кандидата для України.

Крім того, ратифікація Стамбульської конвенції вважається гарним сигналом напередодні саміту ЄС щодо готовності України впровададжувати необхідні реформи, оскільки для держав-членів ЄС це є своєрідним «маркером цивлізованості».

Що таке Стамбульська конвенція

Стамбульська конвенція – це міжнародна угода Ради Європи, яку станом на січень 2020 року підписали уже понад 35 країн Європейського Союзу. Україна була однією із держав-авторок Конвенції та однією з перших підписала її (у 2011 році), однак понад 10 років не могла ратифікувати.

Це перший міжнародний юридично обов'язковий законодавчий акт, покликаний захищати права жінок в усьому світі й у будь-який час – як мирний, так і упродовж війн. Цей документ встановлює кримінальну відповідальність за насильство проти жінок. Йдеться не лише про сексуальне й фізичне насильство, а й психологічне, економічне, примусовий шлюб, примусовий аборт або стерилізацію, каліцтво жіночих геніталій, «злочини, вчинені в ім’я так званої честі», переслідування.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!