Верховна Рада проголосувала за відкриття ринку землі. Що це означає

4839 0
Ринок землі має запрацювати з другого півріччя 2021 року.
Фото: Вголос

Фото: Вголос

Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила закон про відкриття ринку землі, за який у другому читанні проголосували 259 депутатів.

Читайте також: Досвід Польщі чи Німеччини або Що нам робити з ринком землі

Голосування відбулось після півночі 31 березня, хоча останні правки до законопроєкту почали розглядати ще о 16:30 напередодні. Загалом від першого до другого читання у законопроєкт унесли понад 4 тисячі правок.

Президент Володимир Зеленський напередодні заявив, що Україна має відкрити ринок землі, щоб отримати гроші від МВФ, що необхідні в умовах пандемії коронавірусу та економічної кризи.

Ринок землі має запрацювати з другого півріччя 2021 року. Це майже на рік пізніше, ніж планували. При цьому в законі передбачили низку обмежень.

У перші три роки перші можна буде купувати не більше 100 гектар землі в одні руки. і лише з 2024 року – до 10 тис. гектар, що передбачалося в першій редакції закону.

Крім того, з 2021 до 2024 року право на купівлю землі буде тільки у фізичних осіб. Юридичні особи зможуть купити сільськогосподарську землю лише з 2024 року. Також заборонено продавати землю, яка перебуває у державній власності.

Іноземні компанії і громадяни не зможуть купувати землю, доки це питання не вирішать окремо на референдумі.

Читайте також: Кабмін створив кредитний фонд для малих фермерів

Нагадаємо, що Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства опублікувало проєкт закону «Про ринок землі». Після першого читання, президент Володимир Зеленський заявив, що винесе питання про продаж сільськогосподарської землі іноземцям на всеукраїнський референдум, але цього так і не зробив.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!