Верховна рада прийняла закон про посилений захист пам’яток ЮНЕСКО

2034 0
За законопроект із другої спроби проголосували 232 народних депутати.
Фото: lviv-format.livejournal.com

Фото: lviv-format.livejournal.com

Верховна рада України підтримала у другому читанні законопроект №1553 «Про внесення змін до закону України «Про охорону культурної спадщини». Закон стосується збереження пам’яток культурної спадщини, внесених до Списку всесвітньої спадщини ООН.

Законопроект розроблено з метою забезпечення збереження пам’яток культурної спадщини, внесених до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Для цього в законі чітко прописані визначення таких понять:

  • об’єкт всесвітньої спадщини;
  • буферна зона об’єкту всесвітньої спадщини;
  • видатна універсальна цінність;
  • номінування об’єкта культурної спадщини;

Закон передбачає створення для кожної пам’ятки, внесеної до Списку всесвітньої спадщини, індивідуального органу управління. Одним із основних завдань такого органу є розроблення плану управління пам’яткою та реалізацію цих планів. Орган управління погоджуватиме роботи на пам’ятці всесвітньої спадщини, її території та буферній зоні, тобто ремонти, реконтрукції, перепланування. Пропонується, що про наміри нового будівництва в межах пам’яток орган управління буде повідомляти Комітет всесвітньої спадщини у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади. Рекомендації Комітету всесвітньої спадщини враховуються при прийнятті рішень про можливість проведення таких робіт.

Читайте також: Коли з центрів українських міст приберуть рекламу

Органи управління зобов’язані подавати комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щорічні звіти про стан збереження пам’яток та періодичні звіти про виконання Конвенції про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини.

Для здійснення нагляду за діяльністю органу управління та за станом збереження пам’ятки передбачається створення наглядових рад. До складу таких наглядових рад пропонується включити, зокрема, провідних науковців та фахівців у сфері збереження культурної спадщини. Наглядова рада також буде погоджувати кандидатуру на посаду керівника органу управління.

Читайте також: Букові ліси на Львівщині стали світовим надбанням ЮНЕСКО

Голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Микола Княжицький також повідомив, що розміщення реклами на об'єктах Всесвітньої спадщини заборонене. Розміщення ж реклами в буферних зонах об'єктів Всесвітньої спадщини здійснюється на підставі дозволу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини.

Зазначимо, що центральну частину Старого міста у Львові занесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!