Верховна Рада ухвалила новий виборчий кодекс із відкритими списками

1605 1
Також він передбачає скасування «мажоритарки».
Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Сьогодні, 11 липня, парламент під час пленарного засідання сесії ухвалив новий виборчий кодекс. За документ проголосували 230 народних депутатів. Про це ідеться на сайті ВРУ.

Кодекс регулює підготовку та проведення виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, сільських, селищних, міських, районних у містах рад, сільських, селищних, міських голів, передбачених Конституцією України. 

Читайте також: Сенатор, адмірал, доктор. Хто балотується в Галицькому і Франківському районах Львова

Виборчий кодекс складається з трьох книг «Загальна частина», «Загальнонаціональні вибори» та «Місцеві вибори».

Згідно із документом, вибори народних депутатів України проводяться на засадах пропорційної системи за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій. При цьому, у розподілі мандатів депутатів братимуть участь виборчі списки кандидатів, які за підсумками голосування на виборах депутатів набрали чотири і більше відсотків дійсних голосів виборців у загальнодержавному виборчому окрузі. Застосовуватимуть «відкриті списки».

Читайте також: Подолати 5% бар'єр на виборах до Верховної Ради можуть п'ять партій. Опитування

Аналогічна виборча система застосовуватиметься також на виборах депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних рад, а також міських рад тих міст, у яких кількість виборців перевищує 90 тис. осіб. На виборах міських голів таких міст застосуватиметься виборча система абсолютної більшості.

Виборчий кодекс набере чинності з 1 грудня 2023 року.

Читайте також: Які ризики несуть вибори у Верховну Раду за старою виборчою системою. Приклад Львова

Додамо, цей проект Виборчого кодексу депутати ухвалили в першому читанні ще в 2017 році, але тоді до документу запропонували близько 5 тис. правок і досі депутати його не розглядали.

Зазначимо, вибори до парламенту, що заплановані на 21 липня, відбудуться ще за старою – змішаною виборчою системою.


Читайте також:
11 Липня, 2019 14:10
666 ... хоч ліжка міняти , хоч "обслуговуючий персонал" -- статус будівлі на Грушевського не зміниться ... але отой "персонал" часів Януковича хоча б брав по-божески , а гіднота і сволота дерли(ідеруть) конкретно ... ( не плутати Гпушевського із Грушецьким) ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!