Верховна Рада ухвалила закон про Пласт із правками президента, але грошей пластуни не отримають

2623 0
У документі ідеться про державну підтримку пластового і скаутського руху.
фото: лмр

фото: лмр

Верховна Рада ухвалила закон «Про державне визнання і підтримку Пласту – Національної скаутської організації України» з пропозиціями Президента України. Про це ідеться на сайті парламенту.

По-перше, у доопрацьованому законі змінена назва на ЗУ «Про визнання пластового руху та особливості державної підтримки пластового, скаутського руху».

«Із документу вилучені норми, що суперечать законодавству та порушують принцип рівності громадських організацій», – ідеться в повідомленні ВРУ.

Читайте також: Фото дня. Пластуни передали Львову Віфлеємський вогонь

Доопрацьований Закон стосується як пластових, так і скаутських громадських об’єднань. Питання визнання історичного внеску Пласту відображено у преамбулі.

Окрім того, у статті 1 додані визначення скаутського руху, пластового та скаутського методів, пластової, скаутської освітньої (навчальної) програми, пластових, скаутських громадських об’єднань.

Згідно з документом, місцева влада має розробляти програми для дітей і молоді, залучаючи пластові та скаутські громадські об’єднання до їх укладання та – за згодою – реалізації.

Читайте також: Нова керівниця львівського Пласту: Нам важливі не гроші, а визнання

Натомість держава має сприяти та створювати інфраструктуру для поширення пластового та скаутського рухів за кордоном, що проводять освіту та виховання українською мовою.

Крайова пластова рада сьогодні прокоментувала ухвалений закон.

«Держава, за яку загинули сотні пластунів і пластунок, нарешті визнала Пласт та його історичний внесок у громадянську освіту молоді, здобуття та становлення незалежності України. Однак наголошуємо: у наступному році Пласт не матиме окремого рядка в державному бюджеті, бо ухвалений закон прямого фінансування не передбачає. Саме тому ми продовжуємо кампанію зі збору 10,5 мільйонів гривень, необхідних для розвитку організації у 2020 році, на нашому сайті. Закликаємо всіх небайдужих підтримати діяльність Пласту», – ідеться в повідомленні.

Незважаючи на те, що Пласт є найбільшою молодіжною організацією України, по всій країні ми фіксуємо черги дітей, які прагнуть приєднатись до пластового руху. Аби Пласт став доступним для кожної дитини, нам потрібно підготувати тисячі нових волонтерів-виховників, розвинути адміністративний апарат та забезпечити методичну підтримку виховної праці, знайти і обладнати сотні приміщень для занять та десятки вишкільних центрів в усіх областях України.

Дякуємо ініціаторам законопроєкту та парламентарям восьмого й дев’ятого скликань за визнання важливої ролі Пласту у становленні української держави. Очікуємо, що Президент України підпише Закон, текст якого враховує його пропозиції.

Крайова Пластова Рада, 17 грудня 2019

Нагадаємо, 4 вересня, президент Володимир Зеленський повернув Верховній Раді законопроєкт про державне визнання та підтримку скаутської організації «Пласт», за який ВРУ проголосувала 30 травня. Закон мав на меті допомогти законодавчо внормувати підтримку пласту з державного бюджету та з бюджетів місцевого самоврядування.

Довідка

«Пласт» – скаутська організація України, метою якої є сприяти всебічному патріотичному вихованню і самовихованню української молоді на засадах християнської моралі. Будучи неполітичною і позаконфесійною організацією, Пласт виховує свідомих, відповідальних та повновартісних громадян місцевої, національної та світової спільнот, і провідників українського суспільства.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!