Верховна Рада ухвалила зміни до бюджету. Що передбачає закон

2108 0
Депутати заклали нові показники ВВП, інфляції та безробіття, а також збільшили дефіцит бюджету.
ілюстративне фото: Reuters

ілюстративне фото: Reuters

Верховна Рада сьогодні, 13 квітня, під час позачергового засідання сесії ухвалила закон про внесення змін до державного бюджету на 2020 рік. Про це ідеться на сайті парламенту. Зміни підтримали 249 нардепів.

Зміни передбачають нові макроекономічні показники на 2020 рік: -3,9% ВВП замість +3,7%, інфляція – 8,7%, безробіття – 9,4% замість 8,1%, середньорічний курс гривні – 29,5 грн за долар замість 27 грн за долар.

Читайте також: Депутати посилили відповідальність за підпал трави

Закон зменшує на 119,7 млрд грн (11%) прогнозовані доходи до бюджету. Ідеться про зменшення доходів від сплати ПДВ, податку на прибуток, акцизу, ПДФО та інших податків і зборів. Тож, згідно зі змінами, доходи бюджету на 2020 рік становитимуть 975,8 млрд грн.

Водночас на 7% (82,4 млрд грн) зростають видатки держбюджету, що становитимуть 1 266,4 млрд ггрн при граничному обсязі дефіциту бюджету у майже 300 млрд грн (що майже утричі більше, ніж планувалось раніше).

Найбільше зростуть видатки на виплату пенсій та державну програму медичних гарантій. Найбільше скоротяться видатки на освіту та регіональний розвиток.

Резервний фонд держбюджету збільшили з 1,5 млрд грн до 4 млрд грн.

За пропозиціями бюджетного комітету ВРУ, із закону вилучили статтю про можливість понадпланових бюджетних запозичень та не стали змінювати показники державного дорожнього фонду.

Читайте також: Для малого та середнього бізнесу розробили дві програми екстреної підтримки

Також депутати підтримали обмеження максимального розміру оплати праці працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ (включно з органами влади), що поширюється також на народних депутатів України, суддів, прокурорів та інших, чия оплата праці регулюється спеціальними законами. Обмеження триватимуть на час карантину.

А пенсіонери та медики отримають доплати. Пенсіонерам, чия пенсія становить менше 5 тис. грн, дадуть одноразово по тисячі гривень, а працівникам, яких звільнили через карантин, компенсують приблизно по 300 грн субсидії на комуналку.

Також в ухваленому документі ідеться про те, що на період карантину і протягом 30 після нього не відбуватимуться конкурси на посади державної служби та призначення на такі посади за результатами конкурсу.

Читайте також: НБУ пом'якшив низку вимог до банків на період карантину

Окрім того, зупиняється державне фінансування забезпечення статутної діяльності політичних партій, якщо вони подадуть відповідну заяву про часткову відмову (на строк: один, два, три квартали або на рік).


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!