Політична реклама

Верховна Рада України прийняла закон про систему екстреної допомоги "112"

1394 0
Верховна Рада Україна (ВР) сьогодні, в ході пленарного засідання, ухвалила в другому читанні і як закон законопроект № 9074 від 26 серпня 2011 г. ініційований Кабінетом міністрів України "Про систему екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером "112". За відповідний законопроект проголосували 245 народних депутатів, з мінімально необхідних 226 голосів.

Відповідно до закону, замість кількох номерів виклику служб екстреної допомоги, а саме: 101 (пожежна), 102 (міліція), 103 (швидка допомога), 104 (аварійна газова служба) вводиться єдиний телефонний номер 112, за яким можна буде звернутися у всіх екстрених випадках.

На етапі впровадження єдиний телефонний номер 112 буде використовуватися паралельно з чинними нині номерами виклику служб екстреної допомоги.

Згідно зі статтею 6 (п.4) закону для забезпечення обробки екстрених викликів оператори центрів 112 будуть мати право використовувати інформацію, що міститься в базах даних операторів телекомунікацій, зокрема: для абонента фіксованого телефонного зв'язку - абонентський номер, прізвище, ім'я, по батькові, найменування та адресу; для абонента рухомого (мобільного) зв'язку - абонентський номер та місцезнаходження на момент вчинення екстреного виклику. Всі дзвінки будуть прийматися цілодобово, а дзвінки на номер 112 будуть безкоштовними.

Згідно з проектом закону, вартість впровадження служби екстреної допомоги населенню "112" коштуватиме державі в 503 млн грн. Також, планується, що в першу чергу система буде повноцінно працювати в чотирьох містах України - Києві, Львові, Донецьку та Харкові. А до кінця 2012 року в усіх містах України.

Закон, у разі його підписання Президентом, набирає чинності наступного дня після опублікування.

Зазначимо, в ході обговорення проекту закону, глава профільного комітету ВР, сказав, що практично всі поправки, внесені до другого читання у відповідний законопроект, були відхилені, оскільки вони, на думку комітету, спотворюють саму суть закону. Закон прийнятий в редакції першого читання.

Крім того, варто зазначити, що Кабінет міністрів України своєю постановою № 145 від 22 лютого 2012 р. "Про затвердження Порядку використання у 2012 році коштів, передбачених у державному бюджеті для створення та впровадження системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112" виділив на створення екстреної допомоги 452,06 млн грн в 2012 р.

Нагадаємо, як інформувала прес-служба МНС України, система екстреної допомоги населенню за єдиними номером 112 розпочне роботу у Донецьку, Києві, Львові та Харкові (містах, які приймають чемпіонат Європи з футболу) наприкінці квітня-початку травня 2012 року.

Для того, щоб система запрацювала по всій країні необхідно 650 млн грн. Відсутні зараз 200 млн грн, МНС планує отримати в наступного року.

Над створенням системи екстреної допомоги за єдиним номером працюють вже кілька років. Президент Віктор Янукович доручив створити таку службу прем'єр-міністру Миколі Азарову рік тому. Перед цим, аналогічне доручення давав МНС попередній Президент Віктор Ющенко ще в 2007 р.

"Система 112" повинна сконцентрувати в собі функції служб "101", "102", "103", "104". Таким чином, після впровадження "Системи 112" вона стане вітчизняним аналогом відомої американської служби порятунку "911". Зазначимо, що в Росії також уже кілька років працюють над впровадженням служби екстреного реагування "112".

Джерело: РБК-Україна

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!