Верховна Рада відмінила тестування при вступі до школи

1132 0

Верховна Рада України заборонила перевірку рівня знань під час прийому дітей до школи. Про це йдеться в ухваленому проекті змін до закону України № 6515 “Про загальну середню освіту” (щодо запобігання дискримінації при вступі до початкової школи). Нововведення стосуються тільки загальноосвітніх навчальних закладів і не відноситься до гімназій, ліцеїв, колегіумів, спеціалізованих шкіл (шкіл-інтернатів).

За ухвалення відповідного проекту закону проголосували 264 депутати при мінімально необхідних 226.

Як зазначає у Пояснювальній записці до проекту його автор народний депутат Олександр Фельдман,  “при прийомі дітей до загальноосвітньої неспеціалізованої школи державної та комунальної форм власності практика тестування знань дітей (читання, математика, іноземні мови тощо) часто використовується шкільною адміністрацією як інструмент здирництва з батьків, а в разі відмови чи неможливості батьків дати хабара”, – як “інструмент дискримінації дитини”, що порушує статтю 52 Конституції України  про рівність прав дітей. 

До такого нововведення вчитель молодших класів Тетяна Тимощук ставиться спокійно. Педагог працювала і з дітьми, які вступали до школи на тестовій основі, і з тими, хто не проходили відбору перед першим класом.

«В мене одного разу були учні, які прийшли до школи абсолютно не готові, але праця педагогів  – і дитина відмінно закінчила початкову школу. І це, повірте, краще, аніж перевчати дитину, яку готували до тестування батьки чи бабця, і навчили неправильно».

Так, зарахування учнів до загальноосвітнього навчального закладу тепер проводиться лише за наказом директора, що видається на підставі заяви, за наявності медичної довідки встановленого зразка.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!