Верховна Рада вирішила легалізувати приватних детективів

4063 0
Сьогодні, 19 квітня, Верховна Рада України прийняла законопроект «Про приватну детективну (розшукову) діяльність» в першому читанні.
Фото: goloskarpat.info

Фото: goloskarpat.info

Про це повідомляє Golos.ua

«За» ініціативу проголосував 231 народний депутат. Таким чином, діяльність приватних детективів буде легалізована.

«Документ законодавчо врегулює здійснення приватної детективної діяльності, як одного з шляхів забезпечення конституційних гарантій людини і громадянина на захист своїх законних прав та інтересів», – наголошується в пояснювальній записці.

Проект закону складається з 22 статей, які об'єднані в 8 розділів. Законопроект регламентує вид і правовий статус суб'єкта приватної детективної діяльності, процедуру видачі свідоцтв про право на заняття приватною детективною діяльністю, види детективних послуг, які можуть надаватися суб'єктам приватної розшукової діяльності, права та обов'язки цих суб'єктів.

Законопроект також містить питання підготовки та перепідготовки, підвищення кваліфікації кадрів, які здійснюють приватну детективну діяльність.

Законопроект передбачає процедуру отримання дозволу на придбання, зберігання та застосування спеціальних засобів і умови їх застосування, здійснення контролю за діяльністю суб'єктів приватної детективної діяльності.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, в Україні на даний момент приватна детективна діяльність офіційно не визнана, а за неофіційними даними в даний час у всіх регіонах України працює кілька тисяч приватних детективів і приватних детективних агентств.

Ухвалення закону України «Про приватну детективну діяльність» дозволить відкрито працювати приватним детективам, і вивести цю діяльність з тіні.

Згідно з проектом, приватний детектив – це фізична особа, яка здійснює приватну детективну (розшукову) діяльність.

Приватна детективна (розшукова) діяльність (ПДРД) – дозволена органами Національної поліції України незалежна професійна діяльність приватних детективів або приватних детективних підприємств (агентств) по наданню клієнтам на платній договірній основі детективних послуг.

Суб'єкти ПДРД можуть здійснювати її індивідуально або через приватні детективні підприємства (агентства).

На суб'єктів ПДРД не поширюється дія законів, що регулюють правовий статус працівників правоохоронних органів. Також ці суб’єкти не мають права здійснювати оперативно-розшукові заходи, віднесені Законом про ОРД до виключної компетенції оперативних підрозділів.

Передбачається, що приватним детективом може бути громадянин України, що:

  • володіє державною мовою,
  • має вищу юридичну освіту,
  • пройшов спеціальну підготовку з метою здійснення ПДРД,
  • має стаж роботи в оперативних підрозділах або органах досудового розслідування не менше 3-х років.

Також необхідно одержати у встановленому порядку свідоцтво про право на заняття ПДРД. Видача свідоцтв здійснюється органами Національної поліції.

Згідно з проектом, визначений невичерпний перелік видів приватних детективних послуг, серед яких:

  • Збір, фіксування і дослідження відомостей, необхідних для розгляду справ у цивільному, господарському та адміністративному судочинстві, на договірній основі зі сторонами судового процесу;
  • Вивчення ринку, пошук і збір інформації з відкритих джерел з метою підготовки ділових переговорів клієнта, з'ясування майнового стану потенційних ділових партнерів;
  • Пошук осіб, місцезнаходження яких невідоме, зниклого майна, предметів і тварин;
  • Пошук, збирання та фіксація відомостей у кримінальному провадженні на договірній основі зі стороною кримінального провадження;
  • Пошук боржників та осіб, які ухиляються від виконання своїх договірних зобов'язань тощо.

Також регламентується порядок придбання та застосування детективами спеціальних засобів. Нацполіція може видати дозвіл на придбання, зберігання і застосування наступних спеціальних засобів:

  • пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та зазначених патронів;
  • балончиків, споряджених речовинами сльозоточивої та дратівної дії.

Придбання цих спеціальних засобів приватний детектив здійснює за свій рахунок та реєструє їх в органі Національної поліції в порядку, встановленому законодавством України.

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!