В Україні затвердили будівельні норми щодо інклюзивності будівель та споруд

2521 0
Вже навесні нові будівельні норми мають стати обов’язковими у проектуванні та будівництві.
Фото: rozvytok-hromady.com

Фото: rozvytok-hromady.com

Сьогодні, 4 грудня, Верховна Рада затвердила нові ДБН «Інклюзивність будівель і споруд». Про це повідомив у Facebook заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе.

«Більше року тому Мінрегіон почав з себе, облаштувавши будівлю із врахуванням потреб всіх людей з інвалідністю. Це зручний вхід, ліфти, таблички зі шрифтом Брайля, облаштований туалет. Це важливо і не складно. І так повинні робити всі відомства, громадські заклади, інші суб‘єкти господарювання. Новий ДБН вже затверджений, буде опублікований найближчим часом і вступить в дію навесні наступного року. Його норми є обов’язковими до виконання», – каже урядовець.

У документі містяться близько 100 якісних змін. У ньому прописані всі необхідні технічні характеристики елементів доступності, показано, як вони мають виглядати, щоб максимально спростити роботу над створенням безбар’єрності.

Читайте також: В Україні планують впровадити універсальний дизайн

Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко зазначає, що про ДБН, що враховують потреби людей з інвалідністю ішлося ще в 2006 році. Проте тоді документ складався усього з 7 сторінок і мав рекомендаційний характер. Зараз це 88 стоірнок ґрунтовного документу з послідовною маршрутною картою.

«Нові ДБН охоплюють практично всі категорії осіб з інвалідністю – маломобільні групи, люди з проблемами зору, слуху, порушеннями нервової системи», – додає Геннадій Зубко.

Голова Мінрегіону також зазначає, що, за підрахунками міжнародних експертів, проектуючи об’єкти з урахуванням принципів універсального дизайну, на доступність в середньому витрачається декілька відсотків, а іноді і 1% від вартості об’єкта будівництва. Натомість пристосування введеного в експлуатацію об’єкта може коштувати 25-40% вартості об’єкта.

Нагадаємо, протягом року у Мінрегіоні розроблили низку ДБН, що стосуються безбар’єрності. Тут ідеться про облаштування універсального робочого місця, про проектування готелів, доступності пішохідних зон тощо.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!