Верховна Рада зобов’язала УПЦ МП змінити назву

2123 0
Згідно з ухваленим парламентом законом, церква має вказати в назві своє російське походження.
фото: Центр міської історії

фото: Центр міської історії

Сьогодні, 20 грудня, ВРУ ухвалила законопроект №5309 про внесення змін до закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо назви релігійних організацій, які підпорядковуються російським. Про це повідомляє портал ВРУ.

Рішення підтримали 240 народних депутатів. Відтак, усі церкви, які підпорядковуються Росії, повинні називатися «Російська православна церква в Україні».

Читайте також: Червона доріжка для батюшки. Як живе церква Московського патріархату у Львові

«В Україні діють релігійні організації, центри яких є в країні, яку ВРУ визнала державою-агресором. Це створює потенційний ризик, адже релігійний фактор має вагомий вплив на формування суспільної думки. Крім того, існує пряма загроза поширення деструктивної пропаганди з використанням релігійного чинника з боку держави-агресора, що нестиме реальні наслідки для національних інтересів, територіальної цілісності та національної безпеки України. Виникає необхідність зобов’язати такі релігійні організації відображати приналежність до цієї релігійної організації шляхом відтворення у своїй назві повної статутної назви такої релігійної організації», — ідеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Читайте також: УГКЦ не приєднається до єдиної помісної церкви після автокефалії

Релігійні організації мають змінити назви та внести це у свої статути протягом 4-х місяців. Також закон обмежує доступ священнослужителів таких релігійних організацій (об’єднань) у частини, з’єднання Збройних сил та інших військових формувань України тощо.

Нагадаємо, що 15 грудня в Україні відбувся Об’єднавчий Собор православних церков, під час якого обрали голову майбутньої помісної православної церкви — Епіфанія (Сергія Думенка). Саме він 6 січня отримає томос про автокефалію.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!