Верховний суд України зобов’язав Зеленського говорити українською, поки він президент

2416 0
Позов до суду подав луганчанин.
Фото: РБК-Україна

Фото: РБК-Україна

Верховний Суд України визнав, що Президент України зобов’язаний спілкуватися державною мовою під час виконання службових обов’язків. Таке рішення ухвалене за позовом про визнання протиправним спілкування президента України 23 травня 2019 року на форумі інтернет-діячів iForum-2019 недержавною мовою, повідомляє пресслужба ВСУ.

У позові також ішлося про те, щоб зобов’язати главу держави утриматися від спілкування недержавною мовою на всій території України під час здійснення повноважень. Але в цій частині суд не підтримав позов.

Читайте також: Сайт Allo переклали українською через позов львів'янина

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду відмовив у задоволенні заявлених позивачем вимог у повному обсязі.

«Розглянувши апеляційну скаргу позивача, Велика Палата ВС вказала на те, що під час виконання службових обов’язків президент України зобов’язаний спілкуватися державною мовою. Водночас за дії, вчинені в межах політичної діяльності, а не під час виконання передбачених Конституцією повноважень, Президент несе політичну, а не юридичну відповідальність», – ідеться в повідомленні.

Тож Велика Палата ВС закрила провадження у справі, оскільки заявлені позивачем вимоги не підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Позов до суду подав луганчанин Сергій Мельничук, який зараз живе у Києві.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!