Верховний Суд вирішує, чи буде в парку «Знесіння» готель і ресторан. Позиції сторін

3060 0
Упродовж восьми років активісти, чиновники міста й області, представники фірми-забудовника не можуть порозумітися щодо ділянки в парку «Знесіння».
фото: varianty.lviv.uа

фото: varianty.lviv.uа

3-го січня у Львівському прес-клубі відбулася зустріч на тему: «Захоплення найбільшого парку Львова». Ініціатором проведення такої розмови став громадянин США Волтер Фрис, його обурило будівництво готелю та ресторану в центральному парку міста.

Про яку ділянку йде мова

У 2007-му році ТзОВ «Архібуд» отримало в оренду на 10 років земельну ділянку площею 2,83 га на вул. Довбуша, 15 у Львові, від якої без згоди Кабміну відмовилася військова частина 2144 Державної прикордонної служби. Пізніше підприємство отримало дозвіл на будівництво готельно-рекреаційного комплексу на цій ділянці. Відтоді активісти, влада міста та представники фірми-забудовника не можуть дійти згоди.

Згідно з реєстром на сайті Мін’юсту, кінцевими бенефіціарними власниками ТзОВ «Архібуд» є Ігор Миколайчук та Віктор Коць. Як пише видання «Наші гроші. Львів», раніше до складу засновників також входили Тетяна Дубневич і Мирослава Дубневич, дружини братів Богдана і Ярослава Дубневичів. А Ігор Миколайчук був помічником нардепа Ярослава Дубневича.

Позиція активістів-екологів

Як зазначила під час зустрічі юрист МБО «Екологія-Право-Людина» Софія Шутяк, упродовж кількох років громадськість бореться за землю, що розташована майже всередині регіонального ландшафтного парку «Знесіння». Її намагаються у всілякі способи забудувати. Спочатку планували спорудити там житловий будинок, тепер – готель та ресторан. Софія Шутяк працювала в «Знесінні» з 2007-го до 2012-го року. І була одним із тих юристів, котрі почали судову справу проти забудовника.

«Ділянка, про яку йде мова, це – колишня військова частина, з якої військові виїхали у 2005-му році, – пояснила юрист Софія Шутяк. – Згідно з ухвалою Львівської міської ради від 21-го червня 2001-го року №1113, ця земля мала перейти до земель регіонального ландшафтного парку «Знесіння». Але цього не сталося. Натомість у 2007-му році з’явилася ухвала про надання цієї ділянки в оренду ТзОВ «Архібуд».  У тому ж році розпочалася судова справа, яка зараз є на перегляді у Верховному Суді».

Читайте також: Мандрівка львівськими озерами

За її словами, 8-го листопада 2016-го року забудовник завіз техніку на майданчик і розпочав там будівельні роботи. «Договір оренди закінчується у 2017-му році. Тому їм треба прийти і фізично зайняти цю ділянку, щоби не втратити. Тому що ніхто на наступний термін їм цієї ділянки не надасть», – додала вона.

Позиція дирекції парку

За словами заступника директора регіонального ландшафтного парку «Знесіння» Мар’яни Задорожної, 8-го листопада, коли на майданчик заїхала будівельна техніка, працівники парку викликали поліцію та написали відповідні листи до правоохоронних органів. 

Позиція забудовника

Водночас, директорка ТзОВ «Архібуд» Наталія Барбадин-Дунець вважає, що її фірма має всі права та документи для будівництва на цій ділянці в парку. За її словами, у 2006-му році Кабмін затвердив перелік  майна, яке можна викупити та приватизувати. І в тому переліку є ділянка на вулиці Довбуша, 15.

За словами директорки, того ж року «Будінвест» купив 700 квадратних метрів. Пізніше їх набув «Архібуд». Частина земельної ділянки розташована під нежитловими приміщеннями, які зареєстровані в єдиному державному реєстрі нерухомого майна. У 2008-му році міська рада уклала договір оренди земельної ділянки. А в 2010-му році виконком затвердив містобудівні обмеження та обґрунтування.

«Так, ми розуміємо, що це – земельна ділянка, яку оточує парк «Знесіння». Але це не ділянка, яка належить парку «Знесіння», – зазначила директорка ТзОВ «Архібуд», підтвердивши, що зараз там триває будівництво.

Читайте також: 15 цікавих фактів про парки Львова

Позиція влади Львівської міської ради

Головний архітектор міста Юліан Чаплінський повідомив, що міськрада вже намагалася через суд скасувати свої дозволи та договір на оренду землі. Проте програла вже два суди.

«10-го січня цю справу має розглядати касаційний суд. Також інспекція архбудконтролю провела позапланову перевірку 17-го листопада й знайшла низку порушень у веденні будівельних робіт та дала припис на призупинення будівництва», – розповів Юліан Чаплінський.

Позиція Львівської облдержадміністрації

Начальник відділу біоресурсів, розвитку заповідної справи та моніторингу департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА Інеса Шемелинець зазначила, що з 312 га парку є частина земель, які передають користувачам в непостійне користування. Саме такою є і ця спірна ділянка.

«Ухвала міськради від 2011-го року передбачає, що всі земельні ділянки в межах парку, які вивільняються, передають в постійне користування парку «Знесіння». На жаль, міська рада була непослідовна у своїх діях і уклала з забудовником договір оренди. Обласна адміністрація подала до суду з вимогою визнати договір оренди недійсним. Проте ми два суди програли. І зараз очікуємо, коли буде розглядатися касаційна скарга», – розповіла Інеса Шемелинець.

Думки та пропозиції

Голова громадської ради Держархбудінспекції у Львівській області Роман Салабай вважає, що уже згаданому забудовникові належать тільки приміщення на цій ділянці. Але не сама ділянка. «Право будувати має лише землекористувач або землевласник», – додав він.

Голова ГО «Магдебурзьке право», заступник голови Українського лікарського товариства у Львові Зоряна Іванків нагадала, що начальник управління охорони історичного середовища міста Лілія Онищенко у 2009-му році підписала історико-містобудівне обгрунтування та дозолила будувати в парку. А ЮНЕСКО своїм рішенням у 2013-му та 2015-му роках висловилося за припинення будівництва на вул. Довбуша, 15 у Львові. 

Як вирішити цю проблему і не дозволити будувати в парку, запропонувала заступник голови громадської ради при Львівській обласній державній адміністрації Олеся Дацко: «Будь-які будівельна роботи, які проводяться не для суспільних потреб, у заповідниках – заборонені. Якщо провести перевірку на дотримання пам’ятко-охоронного законодавства, то всі будови там будуть заборонені».

Читайте також: Став замість бруківки. Як у Львові відновлюють міські водойми

За словами Волтера Фриса, він приїхав до Львова, і друзі повели його на прогулянку до парку. На певному відтинку шляху дорогу їм перегородив паркан, на якому висів паспорт об’єкта, який сповіщав, що тут ведеться будівництво.

«Я живу в Чикаго. У нас є багато парків. Звісно, є бажаючі забудувати їх. Але ми не дозволяємо, – розповів Волтер Фрис. – У нас є традиція побудови президентських бібліотек. Кожен президент залишає після себе бібліотеку. І знайшлися такі, які запропонували віддати під будівництво такої бібліотеки один із наших парків в Чикаго. Ми не дозволили. На втілення цієї ідеї знайшли іншу ділянку».

Джерело: Львівський прес-клуб, Наші Гроші.Львів


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!