Верховний Суд зобов’язав Львівську мерію захистити землі в історичному ареалі

2260 0
Йдеться про історичну частину Львова, територію собору св. Юра та його буферну зону.
фото: syla.news

фото: syla.news

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду України зобов’язав Львівську міськраду закріпити на місцевості межі історичного ареалу Львова та віднести його території до земель історико-культурного призначення. Про це повідомляє Львівська обласна прокуратура.

Читайте також: Як у Львові перебудують ринок «Привокзальний» і як може змінитись територія довкола

Йдеться про ансамбль історичного центру Львова, зокрема землі, які займає давньоруська та середньовічна частина Львова (120 га) та територія собору св. Юра на Святоюрській горі, а також його буферну зону, яка визначена межами історичного ареалу (понад 2,4 га).

Прокурори довели, що бездіяльність міськради щодо чіткого окреслення меж та віднесення цих земель до земель історико-культурного призначення може свідчити як про один з проявів порушення Україною зобов’язань, передбачених Конвенцією ЮНЕСКО про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини, оскільки на землі історичного ареалу не поширюється режим правової охорони як на землі історико-культурного призначення.

Читайте також: Якби Львів мав історико-архітектурний опорний план і чим місту загрожує його відсутність

Як наслідок, це могло призвести до протиправного використання цих земель, адже якщо вони не визнані історичним ареалом, то для проведення на них робіт не потрібно мати дозвіл Міністерства культури, а достатньо рішення органу місцевого самоврядування.

Тож Львівську міськраду зобов'язали окреслити історичні межі у Львові. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!