Весна може бути ранньою. Львівські бабаки вперше за 13 років прокинулися раніше

4840 0
Нетривалий сон віщує про те, що зима буде короткою.

У Львівському міському дитячого еколого-натуралістичному центрі, що на вул. Кубанській, 12, із зимової сплячки несподівано прокинулися бабаки Марічка і Мишко. Це може свідчити про короткий зимовий період і також про те, що весна прийде рано. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив директор центру Ігор Антахович.

За його словами, таке раннє пробудження бабаків сталося вперше за 13 років.

«Це не остаточне пробудження бабаків, а перервана зимова сплячка. Сталося це у перший день нового року, 1 січня. Зазвичай, бабаки прокидаються на Стрітення, тому такий цьогорічний короткий сон трапився вперше за 13 років наших спостережень за бабаками», – каже він.

Читайте також: Дощі, мокрий сніг та до +7. Якою буде погода цього тижня

Директор центру додає, що це однозначно пов’язано з аномально теплим січнем. Пробудження може свідчити про те, що зимовий період буде короткий і весна прийде рано. Тепла погода вплинула не лише на те, що бабаки прокинулися рано, а й те, що заснули пізно. Це сталося 1 грудня, хоча у минулі роки засинали навіть у жовтні.

Найраніше пробудження, як пояснює керівник еколого-натуралістичного центру, особливих проблем бабакам не завдасть. Вони у хорошу стані та набрали достатньо жиру.

Про те, що вони не сплять, свідчить розкритий отвір в хатинці бабака, який до сплячки тварини самі закрили тирсою.

Читайте також: Чи зникне взимку сніг. Розмова із кліматологом

«Як і в дикій природі, у нашій хатинці бабаки мають окреме приміщення для сну, а також їдальню та вбиральню. Приблизно раз на 10-14 днів вони прокидаються, ідуть в туалет, їдять і знову лягають спати. Це при тому, що назовні, тобто з хатинки вони не виходять. Кожного тижня працівники нашого центру насипають їм їжу і заглядають, як ті почуваються. 1 січня, коли працівники відкрили гніздо, щоб насипати корм, то побачили рухливих бабаків, які дивилися і копирсалися. Бабаки самі відгорнули тирсу від входу та вийшли погуляти», – додає Ігор Антахович.

Нагадаємо, що Новий рік 1 січня 2022 року став найтеплішим з 1945-го року. Про те, коли чекати на справжню зиму, чи не зникне вона в принципі, від чого залежить зміна погодних умов та коли на Львівщині були найхолодніші зими, читайте у матеріалі Tvoemisto.tv.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!