На Львівщині зафіксували рекордну кількість викликів «швидкої допомоги»

1633 0
Велика кількість викликів пов’язана з новою хвилею коронавірусної хвороби Covid-19.
Фото: Khrystyna Kaspshyshak

Фото: Khrystyna Kaspshyshak

Цієї неділі, 10 жовтня, в Україні зафіксували рекордну кількість звернень за номером «103» – понад 44 тисячі викликів за добу. На цей же період припала найбільша за всю історію кількість виїздів бригад екстреної медичної допомоги та відповідно госпіталізацій пацієнтів, повідомляє МОЗ.

Читайте також: Черга зі «швидких» до ізолятора лікарні у Львові, де приймають хворих із Сovid-19. Фото дня

У відомстві пояснюють, що це пов’язано із новою хвилею коронавірусної хвороби Covid-19.

Як повідомив у коментарі Тvoemisto.tv директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чемерис, на Львівщині за добу в середньому стається 140-160 викликів. Рекордну кількість зафіксували минулого понеділка.

«Найбільшу кількість у нас зафіксували минулого понеділка, 4 жовтня. Тоді надійшло понад 180 викликів за добу. Це був пік. Зараз у середньому за добу кількість коливається в межах 140-160 викликів», – каже Орест Чемерис.

Додамо, що у жовтні 2020 року у Львівській області зафіксували рекордну кількість викликів бригад швидкої допомоги хворих із коронавірусної інфекцією чи підозрою на неї – понад сто дзвінків, хоча раніше це було в середньому 70 виїздів на добу. 

Читайте також: «Ало, що у вас трапилось». Репортаж із диспетчерської Центру екстреної меддопомоги у Львові

За екстреною медичною допомогою потрібно звертатись при наявності конкретних станів та симптомів.

«Якщо відчуваєте біль у грудній клітці, задишку у стані спокою чи будь-які ознаки дихальної недостатності, варто одразу телефонувати на 103. Зокрема підставами для виклику «швидкої» є сатурація менше 92%, яку можна виміряти в домашніх умовах за допомогою пульсоксиметра, порушення свідомості та інші ознаки, які загрожують життю та свідчать про критичний стан», – каже міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Міністр пояснив, що у випадку появи симптомів захворювання на коронавірусну хворобу варто одразу повідомляти свого сімейного лікаря. Саме він має надати рекомендації та визначити, чи достатньо пацієнту амбулаторного лікування.

Читайте також: «Ми здолали майже 60% шляху в боротьбі з Сovid-19», – епідеміологиня Наталія Виноград

Висока температура тіла (більше 38 градусів) не є самою по собі підставою для виїзду бригади екстреної медичної допомоги чи госпіталізації. Проте, якщо разом із температурою є будь-який із вищевказаних симптомів, варто викликати бригаду екстреної медичної допомоги. 

Відповідно до стандартів надання медичної допомоги при коронавірусній хворобі Covid-19 до лікарень госпіталізують пацієнтів середньої тяжкості та тяжких хворих.

Нагадаємо, за минулу добу лабораторні центри Львова та Львівщини провели 1796 ПЛР-тестів. З них 978 – позитивні, 550 – львів’яни. У стаціонарах зараз перебуває 668 осіб: 617 з них має Covid-19, 45 – у реанімації, 19 людей підключено до апаратів ШВЛ.

Як працюють диспетчери швидкої допомоги та до кого швидка допомога тепер не їде, читайте у матеріалі.

Ольга Шведа 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!