Від 200 гривень до 2 тисяч. Скільки коштують платні палати у львівських пологових

12781 0
Палати підвищеного комфорту та сімейні пологові зали у львів’ян користуються чималим попитом.
Фото ілюстративне: Freepik

Фото ілюстративне: Freepik

У пологових будинках Львова для зручності та комфорту породіль та їх малеч відкриті палати підвищеного комфорту або й цілі сімейні пологові зали. Хоч вони є платними, проте, як зазначили Тvoemisto.tv керівники львівських пологових, користуються чималим попитом.

Читайте також: Зручні та комфортні. Хто може скористатися палатами підвищеного комфорту в ОХМАТДИТі

Зокрема, у Львівському обласному перинатальному центрі, що на вул. Вашингтота, є 8 палат підвищеного комфорту. Загалом у центрі трохи більше 30 палат.

«У нас є 8 палат, які обладнані всіма необхідними речами для комфортного перебування. Крім туалету та душової кабіни, у палаті є телевізор, холодильник, додатковий диванчик, на якому може розміститися чоловік чи інший член родини, щоб допомагати породіллі з дитинкою», – розповідає директорка Львівського перинатального центру Марія Малачинська.

За її словами, такі палати користуються у них досить великим попитом. Ціна за добу – у межах 500 грн.

У Міському пологовому будинку №1, що на вул. Мечнікова, 8 є 5 палат підвищеного комфорту, а також дві палати сімейного типу. На час епідемії коронавірусу, коли пологовий визначили як такий, що приймав вагітних із Covid-19, ці палати використовували на загальних засадах.

«За минулий рік ми прийняли 3100 пологів. Частина нашого пологового працювала із ковідними пацієнтками, а частина – зі здоровими. Загалом наш пологовий має 60 післяпологових місць, 12 пологових залів, які є індивідуальні та оснащені реанімаційними столами, ліжками-трансформерами. Проте після народження жінку переводять у звичайну палату – одно або двомісну.

Також у нас є дві палати сімейного типу, де після народження немовляти, мама з дитинкою залишається там аж до виписки, а також 5 одномісних палат підвищеного комфорту», – розповідає директорка Першого пологового будинку Людмила Шекета.

За її словами, палати сімейного типу – це наче двокімнатний готельний номер. Жінка туди поступає, там може народжувати у присутності чоловіка чи іншого родича, а далі після народження переводиться у другу комфортну палату. Тут є холодильник, мікрохвильова піч, телевізор, диван для члена родини, шафа для одягу, душ, туалет.

Перебування у такій палаті сімейного типу коштує в межах 2 тисяч гривень за добу.

В одномісних палатах покращеного комфорту також можуть бути члени родини. Разом із породіллю та дитинкою вони можуть ночувати, допомагати у догляді та разом проводити час. Окремого туалету і душової у палатах немає – лише спільні на поверсі.

Читайте також: В Україні збільшили тариф на допомогу при пологах

Ціна одномісних палат покращеного комфорту – 200 грн за добу.

Крім того, як наголосила Людмила Шекета, у їхньому пологовому є також палата, яка пристосована для людей з обмеженими можливостями – інвалідів, тих, хто пересувається на колясках, після ДТП, інсультів чи просто операцій. У такій палаті, яка облаштована всіма зручностями, також може перебувати хтось із членів родини. Вона є безкоштовною.

«Палати підвищеного комфорту, палати сімейного типу у нас користуються досить великим попитом. Перед карантином ми навіть думали, аби їх кількість збільшити. Думаю, що скоро це можемо втілити», – додала Людмила Шекета.

Читайте також: Як народжують львів'янки. Репортаж із пологового

Сімейний пологовий зал підвищеної комфортності також є у пологовому відділенні комунальної 3-ої міської клінічної лікарні, що на вул. Раппапорта, 8. Окремих палат, де б могли спільно перебувати матір, дитина та інший член родини, немає.

Як зазначила заступниця головного лікаря з медичної роботи Наталія Чередніченко, сімейний пологовий зал підвищеної комфортності – це цілий комплекс, який складається з кімнати, де безпосередньо відбуваються пологи, а також палати, де вже після пологів породілля може перебувати з дитиною та членом родини.

«Разом вони можуть перебувати в цілодобовому режимі. Там є окреме спальне місце для тата чи іншого родича. У приміщенні є холодильник, мікрохвильова піч, електрочайник, телевізор. Жінка у такій сімейній пологовій залі може перебувати аж до самої виписки з пологового», – каже Наталія Чередніченко.

За її словами, оскільки така палата у пологовому одна, вона користується неабияким попитом.

«Інколи буває, що одночасно таку палату хочуть замовити кілька жінок. На жаль, всіх забезпечити не можемо, оскільки у нас невелика площа, відтак збільшити кількість таких палат у нас не можливо. Проте, є й таке, що ця палата пустує. Решта палат у нас дво- та тримісні», – додала співрозмовниця.

За покращені умови перебування у сімейній пологовій залі доведеться заплатити 500 грн за добу. У середньому жінка після народження дитинки і аж до виписки там знаходиться від 3 до 5 діб.

Нагадаємо, У Львівській обласній дитячій клінічній лікарні ОХМАТДИТ, що на вул. Лисенка, 31, відкрили дві оновлені комфортні палати. У них є невеличка кухня, вся необхідна побутова техніка, санвузол, ліжка з новенькими матрацами, стіни пофарбовані в яскраві кольори. У найближчих планах лікарні відкрити ще три такі палати. Для пацієнтів лікарні перебування у палатах є безкоштовним.

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!