Від чого рятує Стрітенська свічка. Звичаї і традиції

10621 0
Стрітенську свічку запалюють під час стихійних лих.
Фото: Тернопільска єпархія ПЦУ

Фото: Тернопільска єпархія ПЦУ

Стрітення Господнє – одне із найбільших свят у церковному календарі, яким завершується різдвяний цикл. За народними повір’ями цього дня зима зустрічається з весною.

Стрітення означає зустріч маленького Ісуса та Пресвятої Матері з праведним Симеоном на 40-ий день після народження Христа. Тоді відбулася велика тайна Зустрічі Нового та Старого Завітів. Власне, символом Христової віри стали стрітенські свічки.

Народний майстер Володимир Мишолівський розповів Tvoemisto.tv, що стрітенські свічки називають ще громницями, бо вони захищають від усіляких стихій, буревіїв та злих сил.

Володимир уже чотири роки виготовляє власноруч свічки та проводить майстер-класи із їх виготовлення, зокрема у «Домі Франка». За цей час він створив пів тисячі різних «громниць».

«Ми удома завжди мали стрітенську свічку, і коли починалася блискавка – ми її запалювали, щоб вберегти будинок від лиха. Стрітенські свічки запалюють, коли у них є потреба, щоб помолитися, чи вилікуватись від якоїсь хвороби», – вважає народний майстер.

За його словами, є два способи виготовлення свічок власноруч: це спосіб скручування та ліплення (він схожий на плавлення). Пасічники топлять віск на паровій бані. Є спосіб виливання у формочки, тепер уже з парафіном.

Майстер додає, що кожна людина, яка виготовляє стрітенську свічку, вкладає у неї свою енергетику, вміння та, звичайно, віру. Свічки прикрашають стрічками, зеленню, лавандою та іншим.

Додамо, що Володимир Мишолівський уже понад 10 років виготовляє різні святкові атрибути – букети до вербної неділі, віночки, різдвяні павуки та дідухи.

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!