Від чого залежить вартість доставки газу. Роз'яснення

2727 0
Для підтримки тиску у газопроводах необхідний технологічний газ.
ілюстративне фото: 24 канал

ілюстративне фото: 24 канал

Найбільшою складовою вартості доставки (розподілу) газу є витрати на придбання технологічного газу. Про це йдеться на фейсбук-сторінці сервісу для споживачів природного газу 104.ua.

Читайте також: Газопостачальники оприлюднили свої ціни на лютий

Щоб газ рухався по газопроводах до споживачів, у мережах необхідно підтримувати певний тиск. Саме для цього необхідний технологічний газ, який закуповують за ринковою ціною. Його вартість є найбільшою складовою доставки.

«У тарифі на 2020 рік ціна цього газу становила 3 850 грн за 1 тис. куб м. А в новому тарифі вона має складати 5 850 грн за 1 тис. куб м. і відображена в оновленому тарифі для облгазів», – йдеться у повідомленні.⠀

З 2014 року, зважаючи на соціально-економічну ситуацію в країні, регулятор (Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) закладав у тариф для операторів газорозподільних мереж витрати на технологічний газ у заниженому обсязі.

Читайте також: Платіжки за газ розділили на два рахунки. Як заплатити львів’янам

«У 2021 році вперше за останні шість років виробничо-технічні витрати газорозподільних компаній приведені у відповідність до європейських стандартів і становитимуть у структурі тарифу близько 40%», – повідомляють тут.

Місячна вартість послуги визначається як 1/12 річної замовленої потужності споживача, помножена на тариф, встановлений регулятором (НКРЕКП).

Річна замовлена потужність – це потужність системи, яка замовляється індивідуально для кожного споживача газу. Платіж за доставку газу на цей календарний рік визначається з огляду на фактичний обсяг споживання за минулий газовий рік, який тривав з початку жовтня до кінця вересня.

Таким чином, що менше палива використав споживач минулого газового року, то меншою буде його річна замовлена потужність цього року.

Що стосується тарифу, який встановлюється регулятором, то він залежить від:

Читайте також: Як у Львові подати показники за воду, газ і світло, не виходячи з дому. Інструкція

  • вартості технологічного газу;
  • витрат на оплату праці;
  • операційних витрат (робота аварійної служби та поточні ремонти);
  • інвестицій;
  • витрат на встановлення лічильників.

Регулятор щорічно переглядає тарифи облгазів на доставку газу через щорічну зміну вартості витрат, які необхідні для забезпечення безперебійної роботи газорозподільних мереж.

Це стосується як зміни вартості технологічного газу, так і зміни інших складових (фонд оплати праці, операційні витрати тощо).


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!