Від коронавірусу в Україні за час пандемії померли 132 медики. Що каже Супрун і МОЗ

1754 0
У МОЗ кажуть, що Україні вдалося зменшити загальну кількість інфікованих коронавірусною хворобою медиків.
Фото: freepik.com

Фото: freepik.com

Станом на 7 жовтня в Україні від Covid-19 померли 132 медики. Про це повідомив на брифінгу сьогодні міністр охорони здоров'я Максим Степанов

Він також одразу додав, що Україні вдалося зменшити загальну кількість інфікованих коронавірусною хворобою медиків. Зокрема, від початку пандемії в Україні Covid-19 лабораторно підтвердили у майже 17 тисяч медичних працівників. 

«Я повинен сказати, що ми суттєво зменшили кількість медичних працівників, які хворіють від коронавірусної хвороби. Якщо на початку квітня у нас кількість хворих медичних працівників становила до 20% від загальної кількості хворих, і це був найбільший показник в Європі, то зараз – не більше 5% (цифра коливається в межах 4,38% – 4,41% залежно від тижня», – каже він.

Читайте також: Директор Центру легеневого здоров’я заявив, що всі медикаменти пацієнти змушені купувати самі

Водночас ексміністерка охорони здоров’я Уляна Супрун напередодні розповідала про те, що 131 померлий медпрацівник (станом на 5 жовтня) – це дуже високий показник, особливо, якщо порівнювати смертність медичних працівників через Covid-19 з іншими країнами.

«Це говорить про те, що ми маємо серйозну проблему. Що більше медиків хворітимуть, то менше пацієнтів, які потребують допомоги, зможуть її отримати. Це дуже небезпечно, враховуючи тенденції поширення вірусу в Україні та щоденну статистику зафіксованих випадків», – йдеться в повідомленні.

За словами ексміністерки, причина у відсутності та недотриманні чітких алгоритмів і процедур щодо маршруту пацієнта, неправильне користування засобами індивідуального захисту та недостатня їхня кількість, тривалі зміни роботи без можливості відпочити та з великою кількістю контактів. Ще одна ймовірна причина – погана комунікація, наприклад, принципу «захворів – сиди вдома». Від цього найбільше страждають сімейні лікарі, до яких на прийом щодня приходять десятки пацієнтів з респіраторними симптомами чи навіть одразу ж з підозрою на Covid-19.

Читайте також: На Львівщині різко знизилося виявлення випадків туберкульозу. З чим це пов'язано

Уляна Супрун каже, що слід забезпечити безперебійний доступ до засобів індивідуального захисту для всіх медичних працівників. Це здається першочерговим рішенням, але за пів року пандемії медики досі не мають достатньо засобів, аби захистити себе.

«Дуже важливо навчити медиків ними правильно користуватися. Адже велика частина інфікувань відбуваєтсья саме під час неправильного одягання чи знімання засобів індивідуального захисту та їхньої утилізації», – додає вона.

В медзакладі має існувати зрозумілий та чіткий протокол з інфекційного контролю. У комбінації з правильним використанням засобів індивідуального захисту це допоможе кардинально знизити ризики інфікування.

Окрім цього, медикам потрібний адекватний доступ до безоплатного та швидкого тестування. Це означає, що хворі медики не повинні очікувати на результати тестів по кілька днів чи тижнів, тим більше не платити свої власні гроші, аби зробити тест в приватній лабораторії, щоб швидше дізнатися результат. На жаль, в Україні, це досить поширено.

Нагадаємо, що за попередню добу, 6 жовтня, лабораторно підтвердили 4 753 випадки коронавірусної інфекції. Загалом в Україні на Covid-19 захворіли вже 239 337 людей.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!