Від Малевича до Сліпака. Що запропонували розмістити на новому муралі на Дорошенка

2263 0
До обговорення долучились художники, дизайнери та феміністки, але до згоди поки не дійшли. Суперечки вирішаться під час конкурсу
Фото: Львівська міська рада

Фото: Львівська міська рада

Вчора ввечері, 2-го серпня, у ресторації «Патріот» по вулиці  Дорошенка зібралися громадські активісти, дизайнери, художники та працівники ЛКП «Інститут просторового розвитку», щоб обговорити дизайн майбутнього муралу, що його планують розмітити в громадському просторі по сусідству з рестораном.

Мурал став вирішенням проблеми старої занедбаної стіни. Фінансування на ремонт міська рада не виділяє, тому засновники ресторації «Патріот», ветерани АТО Юрій Антонов (позивний Шуруп) та Остап Проць (позивний Бендер), вирішили за власні кошти замовити тематичне зображення, яке прикрашатиме стіну.

Тематика закладу патріотична, дизайн оформлений в стилі military. Засновники наполягають, щоби  мурал також виконали з патріотичним настроєм.

Читайте також: «Наскельні» малюнки Львова: 8 міських муралів

«Хочеться, щоб інтер’єр не був скопійований із усім відомої «Криївки», але й одночасно, щоб не нагадував ветеранам бліндажі. Ми хочемо, щоб тут можна було відпочити, відчути атмосферу гордості за країну і людей, які стали на її захист. Ми не скорились і дали відпір окупантові. Є за що гордитись!», - розповідала Tvoemisto.tv одна з співзасновниць ресторації Олена Трегубенко ще до відкриття нового закладу.

Засновники запропонували зобразити на муралі портрет Василя Сліпака (позивний «Міф») — українського оперного співака, соліста Паризької національної опери, волонтера та учасника бойових дій на Сході України. 2016 року він загинув у бою.

Проте активістки «Феміністичної майстерні» вступили з власниками закладу у суперечку. На їхню думку, більш патріотично на стіні будуть виглядати мотиви картин Малевича, Кандінського або Бруно Шульца. Вони впевнені, що роботи художників можуть емоційно передати патріотичний настрій країни.

Також, за їх словами, для передачі сенсу треба, щоб кожен розумів, що зображено на картині без пошуку в Google. Емоції мають з’являтися тут і зараз, а Сліпака може знати не кожен, відтак треба подавати абстрактні зображення. Активістки зазначили, що у місті набагато більше зображень чоловічої статі і немає різноманітності.

Читайте також: У Львові з’явилось унікальне графіті із портретами Шептицького. Фото

Називаючи свою думку злегка маргінальною, одна з активісток розповіла про враження від Львова як міста. Для неї Львів цінний своїм «шармом напівзруйнованості і пошарпаності», тому можна цю стіну залишити без змін. Власники ресторації запевнили, що нічого цінного в «обдертій штукатурці» вони не вбачають і вигляд стіни потрібно покращити.

Один з художників, який не представився, висловив побоювання щодо «шароварщини». На його думку, національні символи можуть бути нав’язуванням своїх цінностей і відлякувати відвідувачів. Він порадив подавати їх як символізм. Власники ресторації знову не погодилися, наголошуючи, що у них немає мети нав’язувати свою думку, а лише популяризувати патріотичне виховання. Крім того, вони хочуть зробити свій заклад дискусійним центром щодо пекучих проблем, зокрема, пов’язаних з війною та ветеранами.

Незабаром буде оголошено конкурс на найкращий варіант муралу, за результатами якого й виберуть переможця. Оцінюватимуть роботи представники міської ради та власники ресторану «Патріот».

Олеся Шеремета


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!