Від початку року на Львівщині на кір захворіло більше шести тисяч людей

1542 0
Для порівняння, торік на кір захворіли 92 мешканці Львівщини.
Фото: informator.news

Фото: informator.news

Від початку року на кір на Львівщині захворіли 6,3 тис. мешканців обалсті. Про це під час брифінгу повідомила головна епідеміологиня у Львівській області Наталія Тімко.

Читайте також: Що треба знати про кір

Таку кількість хворих медики пояснюють великою кількістю невакцинованих та циклічністю хвороби. 

«Кір – це сезонна і циклічна хвороба, яка повторюється що 5-6 років. Така ж ситуація, як зараз, була у 2012 році», – розповіла Наталія Тімко.

За словами, директорки департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірини Микичак, єдиним дієвим методом профілактики захворювання на кір, який загрожує своїми ускладненнями, зокрема й летальними, є вакцинація.

«Торік на Львівщині загострилась ситуація з кором. Спочатку випадки хвороби реєстрували в Румунії, Чернівецькій, Одеській та Івано-Франківській. У грудні хвороба прийшла на Львівщину. Загалом за 2017 рік було 92 захворювання на кір», – сказала головна епідеміологиня Львівщини.

Читайте також: Чи можна вберегтися від кору і що робити, коли хвороба таки прийшла

За її словами, нині ж за тиждень медики реєструють в середньому 150 хворих, а за останній тиждень – близько 500.

«Ті люди, які перехворіли, мають довічний імунітет і для них нема чого боятися. Так само, як люди, котрі мають дві вакцини проти кору (у рік та шість років)», – каже Наталія Тімко.

Вакцинувати від кору в Україні розпочали з 1968 року, а давати по дві дози – з 1986 року. Тож медики закликають усіх, хто не має щеплення, зробив одну вакцинацію чи контактував із хворим, звернутися до сімейного лікаря та зробити безкоштовне щеплення бельгійською вакциною, яка пройшла сертифікацію в Україні.

Читайте також: Що потрібно знати про вакцинацію: відповіді на популярні питання

Додамо, що людина носить вірус ще до того, як у неї проявляються симптоми у вигляді висипу. До цього симптоми кору можуть нагадувати звичайну простуду.

«Понад 68% серед тих, хто захворів, були невакциновані. 5% вакцинованих можуть захворіти, але вони не будуть мати ускладнень. На Львівщині було два смертельних випадки від ускладнень кору, обидва – невакциновані хворі», – додала Наталія Тімко.

Читайте також: 143 школярі у Львові захворіли на кір

Наразі на Львівщині є 40 тисяч доз вакцини. Вакцинуватися може безкоштовно кожен, за винятком тих, хто має протипоказання – вагітні або люди з важким імунодефіцитом.

Нагадаємо, Львівщина, за даними МОЗ, входить до трійки лідерів за захворюваністю на кір. Також висока захворюваність в Івано-Франківській та Закарпатській областях. 

1 жовтня у Львові від ускладнень кору померла трирічна дитина. Небезпечна ця хвороба передусім ускладненнями, що можуть поширитись на всі системи організму. Так, часто ускладненням кору є енцефаліт – запалення мозку.

Вікторія Ейсмунт


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!