Від штрафу до криміналу: як ЛОДА стежитиме за порушниками правил карантину

5145 0
В першу чергу йдеться про людей, які повернулись з-за кордону.
Фото: пресслужба Національної поліції

Фото: пресслужба Національної поліції

З оголошенням пандемії, карантину і закриттям кордонів, українці почали масово повертатись додому з Європи. Чимало їх прибуло з тих країн, де є багато випадків інфікування коронавірусом, тож вони стали потенційними носіями хвороби. Їм рекомендують два тижні перебувати на самоізоляції, але, імовірно, не всі дотримуються цих вимог.

17 березня Верховна Рада ухвалила закон, що, серед іншого, передбачає адміністративну та кримінанльну відповідальність за ігнорування правил карантину. Про те, як слідкуватимуть за законослухняністю у період пандемії у Львівській області розповів заступник голови ЛОДА Іван Собко.

Читайте також: У Львові розпочинають ПЛР діагностику на коронавірус

«Нас часто питають, чому усіх людей, які перетинають кордон на Львівщині, ми не залишаємо на обсервацію. До нас останнім часом прибули близько 5 тисяч людей, переважно з Західної і Центральної України. Якщо би ми усіх їх розмістили на обсервацію, то у нас би утворився великий карантинний відстійник.

Ми ж вирішили усіх мешканців нашої області реєструвати і міряти у них температуру. Якщо все гаразд – відпускати додому, де вони повинні бути на самоізоляції. Їх ознайомлювали з правилами перебування на карантині і брали номер телефону, щоби в будь-який момент можна було перевірити, чи людина перебуває вдома, чи розгулює вулицями. І так ми у себе робимо вже другий тиждень» каже Іван Собко.

Із зібраних даних сформували базу, яку передали сімейним лікарям і поліції.

«Ми також попросили дані у міграційної служби і прикордонників. Далі ці списки підуть у райони до сімейних лікарів і поліції. І тепер, коли ця людина не буде дотримуватись карантинних заходів, її будуть штрафувати. Адже так склались обставини, вони є потенційними носіями інфекції. Штрафи починаються від 17 тис. грн. і аж до кримінальної відповідальності, якщо зловживання були системними»,  додає посадовець.

Читайте також: Уряд дозволив примусово госпіталізовувати людей із симптомами коронавірусу

Більше про функцію сімейних лікарів у моніторингу за тими, хто нещодавно повернувся з-за кордону, розповіла головний епідеміолог області Наталія Тимко.

«Спочатку їм провели температурний скрінінг. Він потрібний для того, щоби виявити людей, у яких вже є розгорнуті прояви хвороби і які потребують ізоляції. Зараз за кожною людиною, яка перетнула кордон встановлюють медичне спостереження, щоби вчасно виявляти тих, у кого з’являються клінічні симптоми. Для всіх них рекомендована самоізоляція на інкубаційний період хвороби, що становить 14 днів.

Спостереження ведуть сімейні лікарі, які їх регулярно обдзвонюють і розпитують про їхній стан здоров’я і самопочуття. Також їх просять самим звертатись до сімейних лікарів у разі виникнення розладів здоров’я. Якщо ж виникає різке погіршення стану – вони мають викликати швидку допомогу і далі вже координувати з лікарями, які при потребі везуть їх на госпіталізацію»,  зазначила лікар.

Нагадаємо, станом на ранок 26 березня в Україні лабораторно підтверджено 156 випадків захворювання на COVID-19.

Богдан Білан


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!