Від сьогодні – Великодній піст. Що варто знати

7639 1
Від сьогодні, 14 березня, для православних християн розпочався Великодній Піст. Він є одним із найважливіших і найсуворіших з усіх багатоденних постів. Складається з Чотиридесятниці – сорока днів – і Страсної седмиці – тижня перед самою Пасхою. Триватиме піст до 30 квітня. Його мета – духовна та фізична підготовка християнина до святкування світлого свята Великодня.

Великий піст передбачає говіння – відмова від певних видів їжі, усіх шкідливих звичок і розваг. У перший день потрібно повністю утриматися від прийому будь-якої їжі, у наступні забороняється використання масла для приготування страв, продуктів тваринного походження (яйця, молоко, риба) та вино.

Існують правила стосовно того, що можна їсти у Великий піст: понеділок, середа, п’ятниця – сухоїдіння (фрукти, овочі, компот, вода, хліб); вівторок, четвер – гарячі страви без олії; вихідні – їжа з додаванням рослинної олії. На період посту припадає кілька важливих церковних свят: Благовіщення (7 квітня), Лазарева субота (23 квітня), Вербна неділя (24 квітня). На Лазареву суботу можна їсти деякі страви з рибною ікрою, а у Вербну та на Благовіщення – рибу.

Під час Великоднього посту важливо не тільки слідкувати за тим, що ми їмо, а також чинити добрі справи. Так,як розповів Tvoemisto.tv єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ владика Венедикт, молитва, милостиня та милосердя є невід’ємними частинами посту.

«Молитва – це те, що наближає мене до Бога. Піст – це те, що обмежує мене від чогось і допомагає бути з Богом. А милостиня – це вираження. Коли я зустрічаюся з Богом, то не можу виразити те, чого я набрався від Нього – милосердя і любові до ближнього. Тому милостиня – плід того, що ти є в добрих стосунках з Богом», – сказав владика Венедикт.

Єпископ Венедикт наголосив, що кожному, хто хоче проявити своє милосердя, варто обдумати: де, кому і як саме цю милостиню можна давати.

«Милостиня – це не лише гроші. Навіть коли ми говоримо про десятину. Віддай десяту частину свого часу. У тижні 40 робочих годин. Віддай чотири години на тиждень на волонтерство, відвідай хворих або військових у госпіталі. Це теж твоя милостиня», – сказав владика.

За інформацією: fakty.ictv.ua

 

Опублікувала Мар’яна Федина


Читайте також:
14 Березня, 2016 21:48
Олена Скажіть, а ви уявляєте людей, які постять за схемою, наведеною тут? Це якісь давні вимоги православної церкви, хоча глянувши на добротних батюшок, важко повірити, що вони цього дотримують.(Вибачте, не хочу нікого образити) В УГКЦ давно прийняті легші вимоги, основний акцент робиться на духовну частину посту. Та й несолідно якось передруковувати з Фактів ictv, простіше зайти в будь-яку церкву у Львові і поспілкуватися зі священиком.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!