Від сьогодні банківські рахунки в Україні починають переводити на міжнародний стандарт

2554 0
Усі перекази з 1 листопада 2019 року будуть здійснюватися лише з використанням IBAN.
ілюстративне фото: lexinform.com.ua

ілюстративне фото: lexinform.com.ua

З 5 серпня банківські рахунки українців починають переводити на міжнародний стандарт IBAN (International Bank Account Number), що передбачає рахунки з використанням 29 літерно-цифрових символів. Про це повідомляє прес-служба Нацбанку України.

Чинні номери рахунків банки змінюватимуть відповідно до вимог цього стандарту зі збереженням чинного номера аналітичного обліку. Нові номери вже відкриватимуть за стандартом IBAN. Усі платіжні картки залишатимуться чинними. З 1 листопада застосування IBAN стане обов’язковим для клієнтів усіх банків України під час здійснення переказів коштів як у національній, так і в іноземних валютах, зокрема під час транскордонних переказів. Тобто всі перекази з 1 листопада 2019 року будуть здійснюватися лише з використанням IBAN.

29 літерно-цифрових символів нових рахунків складатимуться з коду України (UA), контрольного розряду (2 цифри), коду банку (6 цифр) та самого номеру рахунку (до 31 жовтня 2019 року — від 5 до 14 символів, з 1 листопада 2019 року — від 5 до 19 символів). У разі необхідності клієнти банків можуть користуватися пам’яткою, підготовленою Національним банком у зв’язку із запровадженням IBAN.

Читайте також: Нерівна оплата праці для чоловіків та жінок — це архаїзм

IBAN — міжнародний номер банківського рахунку, що відповідає стандарту № 13616 Міжнародної організації зі стандартизації ISO і Європейського комітету з банківських стандартів ECBS. Український формат IBAN розробили ще у 2008 році.

У Нацбанку кажуть, що IBAN дозволить гармонізувати український платіжний простір з європейським, а також сприятиме подальшій запланованій модернізації системи електронних платежів Національного банку. Загалом використання стандарту IBAN завдяки скороченню реквізитів має зробити зручнішим оформлення розрахункових документів.

Завдяки цьому клієнти банків зможуть:

  • зручно та просто ідентифікувати платника та отримувача коштів, а також банк України, що їх обслуговує;
  • уникнути помилок у реквізитах рахунків завдяки скороченню реквізитів в розрахункових документах;
  • швидше здійснювати перекази та отримувати кошти.
     

Серед інших переваг для клієнтів банків Національний банк планує запровадження стандарту для здійснення платежів з використанням QR-кодів для учасників платіжного ринку. Використання QR-кодів, які міститимуть інформацію про IBAN, сприятиме спрощенню сплати рахунків та обміну платіжною інформацією.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!