Від сьогодні львів’янам відкриватимуть мистецький Донбас

1572 0
Від 16 по 30 червня у Львові – культурний форум «Донкульт». Протягом двох тижнів львів’янам та гостям міста представлять 80 подій. Вистави, лекції, дискусії, виставки – у такий спосіб творці «Донкульту» розкажуть про те, чим жив Донбас протягом десятиліть.
фото: www.dofa.fund, litakcent.com

фото: www.dofa.fund, litakcent.com

«Донкульт» презентували вже у Києві минулого року. Тоді форум відвідало близько 15 тисяч людей.

Куратор проекту «Донкульт» Ольга Сагайдак зазначила: «Проект дуже масштабний. Культурний форум «Донкульт» – це один із заходів, який присвячений регіонам України. На сьогодні найболючішим регіоном є Донбас. Ми хочемо поговорити зі львівською спільнотою про Донбас як регіон, з якого походять багато важливих культурних явищ.

Під час форуму ми пропонуємо ознайомитися з театральною, літературною, музичною програмами. Форум триватиме два тижні. Для його проведення задіяно 13 локацій – театри, філармонія, консерваторія, Львівська опера, музеї, виставкові зали. Культура – це той чинник, який справді здатен об’єднати Україну».

Культурний форум «Донкульт» відкриється 16 червня двома подіями: виступом професора зі США Гіроакі Куромії, який багато років досліджує Донбас, та відкриттям виставки «Донкульт» у Львівському палаці мистецтв.

Читайте також: У Львові ближче знайомитимуться з Донбасом. Як долучитись?

Дискусійно-лекційна програма пропонує 24 заходи різних форматів. Серед лекторів та експертів – Гіроакі Куромія, Деніел Валковіц, Тетяна Журженко, Олена Стяжкіна, Сергій Скельчик, Дагмар Кіфт. Заходи супроводжуватимуться показами документальних хроні про промислові міста України, вуличною історичною виставкою «Праця, виснаження та успіх. Міста-корпорації на Донбасі».

У рамках проекту «Регіон в об’єктиві» відбудуться дві фотовиставки та дискусії з сучасними українськими художниками Віктором Марущенком, Євгенією Бєлорусець та Сашею Курмазом.

Форум також пропонує насичену музичну програму – близько 13 заходів: концерти, перфоманси. Театральна програма «Донкульту» складається з близько 10 атракцій. На сцені глядачі побачать визначний проект режисера Владислава Троїцького – нову оперу «Коріолан».

«Коріолан» – це п’єса Шекспіра про героя, який потрібний на війні, але не дуже потрібний у мирному житті. Мені здається, це дуже гостре питання. Це співвідношення війни та миру – той стан, у якому перебуває наша країна. Війну можна перемогти тільки тоді, коли почнеш будувати мир… Нам потрібно навчитися бачити один одного. Такі проекти – це фундамент України, якою будуть пишатися», – говорить режисер.

Крім того, увазі глядачів представлять документальну виставу «Миколаївка», де школярі 8-10 класів, які пережили бомбардування їхнього містечка та школи, є авторами і виконавцями своїх монологів.

Літературна частина «Донкульту» містить зустрічі з письменниками, музично-поетичні перфоманси, дискусії. Сюди завітають Віктор Неборак (Львів), Іван Андрусяк (Івано-Франківськ), Борис Гуменюк (Тернопіль), які певний час проживали на Донбасі. Для відвідувачів також проведуть літературну екскурсію Донецьком «Гетто. Вижити не можна померти».

Кінопрограма форуму запрошує на кіновечори, дискусії та обговорення. Глядачам представлять стрічки про Донбас і проблеми індустріальних регіонів від 20-х років минулого століття і до сьогодні.

Для дітей та підлітків діятиме освітній проект «Твої/Мої історії». Маленькі відвідувачі форуму зможуть взяти участь у створенні анімаційного соціального відеоролика «Місто в моїх руках». Крім того, художник Роман Мінін, який є виходцем з Донбасу, запропонує дітям зі східного регіону, які наразі проживають у Львові, долучитися до мистецької акції та разом створити розпис на стіні бібліотеки.

Як зізнаються організатори культурного форуму, у планах – створити аналогічний проект про Галичину і представити його на Сході, ймовірно, у Харкові.

З детальною програмою культурного форуму «Донкульт» можна ознайомитися тут.

Джерело: IA ZIK


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!