Від сьогодні в Україні починає діяти заборона на одноразові пластикові пакети

1169 0
Уже з березня 2022 року в торгівлі дозволять використовувати біорозкладні пакети.
ілюстративне фото: ns-plus.com.ua

ілюстративне фото: ns-plus.com.ua

Від сьогодні, 10 грудня, починає діяти закон, який забороняє використання одноразових пластикових пакетів. Зокрема, на першому етапі заборона стосуватиметься розповсюдження тонких і надтонких пластикових пакетів у супермаркетах, аптеках, закладах харчування тощо. Про це зазначають у законі «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України».

Як повідомляє УП, із початком дії обмежень поліетиленові пакети як засіб пакування товару повністю не зникнуть. У магазинах можна буде використовувати надтонкі пластикові пакети (товщина стінок до 15 мікрометрів), в які покупці зазвичай набирають овочі та фрукти. Закон також дозволяє використовувати біорозкладні або екологічні пакети, виготовлені з картопляного або кукурудзяного крохмалю.

Читайте також: Пакет у пакеті. Що потрібно, аби львівські супермаркети припинили продавати пластикові пакети

Для початку йдеться про заборону пакетів з товщиною стінок понад 50 мікрометрів. Саме в них покупці зазвичай складають придбані товари (витримують вагу понад 7 кг). А вже з 10 березня 2022 року набуде чинності заборона на використання в торгівлі тонких (товщина стінок 15-50 мікрометрів), оксорозкладних (містять добавки, завдяки яким швидше розпадаються на мікропластик) та надтонких пластикових пакетів. Придбати їх можна буде лише для особистих цілей за встановленими урядом цінами.

Також із березня 2022 року в торгівлі дозволять використовувати біорозкладні пакети.

Доступними залишаться і надтонкі пакети, але лише як виробнича упаковка і лише певного розміру (ширина до 22,5 см, глибина – до 34,5 см, довжина – до 45 см разом з ручками). Крім того, використовувати їх можна буде лише для транспортування риби, м'яса, сипучих продуктів та льоду і лише як первинну упаковку. 

З 1 січня 2023 року в Україні залишаться лише біорозкладні пакунки. Усі інші пластикові пакети будуть заборонені.

Якщо з 10 грудня 2021 року Держпродспоживслужба зафіксує в закладах торгівлі безоплатне розповсюдження пластикових пакетів, то штраф становитиме від 1,7 тис грн до 3,4 тис грн, а при повторному порушенні – до 8,5 тис грн.

Читайте також: Верховна Рада заборонила розповсюдження пластикових пакетів. Які за це штрафи

Після 10 березня 2022 року розмір штрафу за платне і безоплатне розповсюдження тонких, надтонких чи оксорозкладних пластикових пакетів становитиме від 8,5 тис грн до 17 тис грн, при повторному порушенні – від 17 тис грн до 34 тис грн. Контролювати дотримання «антипластикового» закону Держпродспоживслужба буде через планові та позапланові перевірки магазинів, кафе, ресторанів та ринків.

Нагадаємо, торік Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт, покликаний зменшити кількість поліетиленових пакетів в обігу. «За» відповідний законопроєкт №2051 проголосували 365 депутатів. Ініціатор проєкту закону, позафракційний депутат Дмитро Шпенов нагадав, що 24 жовтня 2018 року Європейський парламент остаточно заборонив цивільний обіг окремих видів продукції з пластику. Причиною стала загроза екологічної катастрофи. 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!