Політична реклама

Від сьогодні в Україні судитись стане дорожче

1137 0
З 1 листопада набуває чинності закон "Про судовий збір", який скасовує державне мито, але вводить судовий збір. Як пише "Комсомольська правда в Україні", ставки збору виявилися вищими, ніж були мита.

Так, якщо раніше витрати прив'язували до неоподатковуваного мінімуму, який становив 17 гривень, то тепер точкою відліку стане мінімальна зарплата на початок року (941 гривень).

Розмір збору при подачі позову в господарських справах подорожчає у 14 разів. Зміни торкнуться також і тих, хто звертається до суду з немайнових суперечок. Наприклад, розлучитися стане в 10 разів дорожче.

"Якщо перевести на людську мову сухі юридичні терміни, то виходить, що за заяву про розлучення потрібно буде заплатити 92 гривні (раніше 8,5 гривень)", - пояснила газеті юрист Марина Коваль.

На її думку, в нововведенні є і плюси, і мінуси.

"Люди і банки перестануть звертатися до суду через дрібниці. Наприклад, банки спишуть дрібні заборгованості, адже судитися через борг в 200 гривень буде просто невигідно", - розповіла юрист.

Звільнені від сплати судового збору ті, хто подає позови про стягнення зарплати, поновлення на роботі, у суперечках, пов'язаних з виплатою компенсації, поверненням майна, а також споживачі за позовами, пов'язаними з порушенням їхніх прав.

Експерти також звертають увагу на прописаний в новому законі пункт про стягнення моральної шкоди. Раніше такі справи коштували від 1 до 10% від суми позову, і багато хто відмовлявся платити істотні суми у вигляді збору. Тепер же новий закон встановлює, що, заплативши 2880 гривень, можна буде висунути позов на будь-яку за розмірами суму.

ДОВІДКА

Майновий позов (розділ майна, повернення боргу):

Було: 1% від суми позову (від 51 до 1700 гривень) Стало: 1% від суми позову (від 188,2 до 2823 гривень).

Немайновий позов (визнання померлим, недієздатним):

Було: 17 гривень. Стало: 94,1 гривень.

Відшкодування моральної шкоди:

Було: Від 1% до 10% від суми позову. Стало: 2880 гривень.

Крім того, не платити збір дозволено особам, які страждають психічними розладами та їхнім представникам, споживачам - за позовами, пов'язаними з порушенням їх прав, інвалідам ВВВ, інвалідам І та ІІ груп, громадянам, які належать до категорій 1 і 2 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також державним органам та установам, які звернулися у випадках, передбачених законодавством, із заявами до суду щодо захисту прав та інтересів інших осіб.

Із законом можна ознайомитись на сайті Верховної ради.

Джерело: Телеканал новин "24"

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!