Від сьогодні введено кримінальну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами

3409 0
В Україні набув чинності закон №2120-VIII про посилення відповідальності за жорстоке поводження з тваринами. Закон опублікований в офіційній газеті Верховної Ради "Голос України". Найбільше покарання сягає восьми років ув’язнення.
Фото: st.kashalot.com

Фото: st.kashalot.com

Згідно із документом, жорстоке поводження – це знущання над тваринами, побої або інші насильницькі дії, які завдали тварині фізичний біль, страждання і не спричинили тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі, залишення тварин напризволяще, у тому числі порушення правил утримання тварин, повідомляє УНІАН. Жорстоке поводження карається штрафом від 3400 до 5100 гривень з конфіскацією тварини, якщо перебування у власника небезпечне для її життя або здоров’я.

Якщо жорстоко поводились із двома і більше тваринами, або це робила група осіб, або особа, яку протягом року вже піддавали адміністративному стягненню за таке саме порушення, а також пропаганда жорстокого поводження з тваринами – призначається штраф від 5100 до 8500 гривень або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб з конфіскацією улюбленця, якщо є загроза для його життя або здоров’я.

Читайте також: Як львівські зоозахисники пікетували нардепа. Фото

Насильницькі дії стосовно тварин, спрямовані на задоволення статевої пристрасті караються штрафом від 3400 до 8500 гривень з конфіскацією тварини, якщо перебування у власника становить загрозу для її життя або здоров’я.

Кримінальний Кодекс доповнено статтею "жорстоке поводження з тваринами". Згідно із законом, "жорстоке поводження з тваринами, що відносяться до хребетних, у тому числі бездомними тваринами, вчинене умисно і що спричинило каліцтво чи загибель тварин, а також цькування тварин одна на одну або інших тварин, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, публічні заклики до вчинення діянь, які мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій караються арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років". Якщо те ж саме робили у присутності неповнолітнього – обмеження або позбавлення волі на 3-5 років.

Найжорсткіше покарання – позбавлення волі на 5-8 років загрожує тим, хто особливо жорстоко поводився з тваринами, робив це в присутності неповнолітніх, або щодо двох і більше тварин, або повторно, або в складі групи осіб.

Також у законі визначено поняття пересувного звіринця – це спеціально обладнані некапітальні споруди, тимчасові приміщення, транспорт, мобільні клітки, огорожі, інші пересувні конструкції, що використовуються закладами культури, цирками, пересувними цирками, гастрольними центрами та іншими особами для тримання і транспортування диких тварин з метою їх використання у цирковій, естрадній, розважальній діяльності (публічного і приватного характеру), а також для їх публічної демонстрації, залучення до показів, виставок, що не мають наукового значення.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!